Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021
A+ R A-

Αθήνα, 9/1/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 61

                                                                                  ΦΡΕΝΙΤΙΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στις 08/01/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συλλόγου μας με την Διοίκηση της Τράπεζας και των εκπροσώπων της F.P.S. Από την πλευρά του Σωματείου ήταν ο Πρόεδρος Θεόδωρος Χαραλαμπόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Ιωάννης Τσαντίκος και η Γενική Γραμματέας Μαρία Φεστερίδου. Από την Τράπεζα και την F.P.S. παρευρέθησαν οι κ. Φωκίων Καραβίας Διευθύνων Σύμβουλος, ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, η κα Αναστασία Πασχάλη Επικεφαλής της Γ.Δ.Α.Δ. Ομίλου – Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων – Υγείας και Ασφάλειας κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος και ο κ. Α. Πανούσης Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος F.P.S.

Ενημερωθήκαμε για κάποια γενικότερα στοιχεία αναφορικά με την εταιρεία DoValue με την οποία συμφωνήθηκε η πώληση του 80% της F.P.S καθώς και για τα επιχειρηματικά της πλάνα στο μέλλον, όπως η επέκταση πέρα από τη διαχείριση δανείων στο χώρο των ακινήτων και την διαχείριση απαιτήσεων της ΔΕΗ και εταιρειών  κινητής τηλεφωνίας.

Αναλυτικά:

 • 100% ελληνική η ηγεσία της F.P.S.
 • Στόχος να είναι Νο 1 εταιρεία στο είδος της στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
 • 10ετής αποκλειστική συνεργασία με την Eurobank αλλά και πέρα αυτής.
 • Διαχείριση και των early buckets καθώς καταργείται η μονάδα διαχείρισης δανείων της Τράπεζας.
 • H F.P.S. θα ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
 • Θα ολοκληρωθεί εντός του Α τριμήνου 2020 η όλη διαδικασία πώλησης/μεταφοράς προσωπικού

Αλλά η κύρια ενημέρωση αφορούσε στα 500 άτομα του TAG καθυστερήσεων στα οποία θα γίνει η πρόταση μετακίνησης στην F.P.S. Η  Διοίκηση είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι θα υπάρξει καθολική συμμετοχή. Η βούληση της Τράπεζας είναι καμία απόλυση λόγω της F.P.S.

Οι  συνάδελφοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ:

 1. Παραίτησή τους από την Τράπεζα  με καταβολή οικειοθελούς αποζημίωσης 10 μικτών μηνιαίων μισθών και υπογραφή με την F.P.S. νέας σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου με μισθό τον υφιστάμενο στην λήξη της εργασιακής σχέσης προσαυξημένο με πριμ παραγωγικότητας, την ενσωμάτωση του επιδόματος γέννησης τέκνων, τις αυξήσεις που προβλέπονται από τη τελευταία κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ καθώς και το επίδομα για τέκνα AMEA. Επίσης θα γίνει εκταμίευση του παιδικού προγράμματος της I.N.G. και θα επιλέξει ο καθένας αν θέλει να εκταμιεύσει το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα και να κάνει νέο στην F.P.S. ή να συνεχίσει εκεί το υπάρχον. Η προϋπηρεσία στην τράπεζα θα ληφθεί υπόψη.
 2. Παροχές όπως αυτοκίνητο, κάρτα εξυπηρέτησης πελατείας, έξοδα κίνησης/βενζίνη, εταιρικό κινητό, τους ακολουθούν  και στην FPS.
 3. Ασφαλιστική κάλυψη ζωής και υγείας μέσω Eurolife θα έχουν και μετά τη μεταφορά τους εκεί οι εργαζόμενοι, χωρίς όμως τα επιπλέον που προβλέπονται από την επιχειρησιακή της Τράπεζας.
 4. Τιμολόγηση δανειακών προϊόντων ως υφιστάμενο staff.
 5. Μέχρι το ποσό των 60.000 ευρώ της αποζημίωσης (10 μισθοί) θα είναι αφορολόγητο και από εκεί και πέρα ο φόρος θα είναι κλιμακωτός.
 6. Συμμετοχή σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου (Ανακοίνωση Νο 6/15-5-2019 περίπτωση Α) με δέσμευση 1 έτους για μη απασχόληση σε εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων.
 7. Η επιλογή παραμονής στην τράπεζα θα αφορά κυρίως θέσεις στο Δίκτυο και ειδικά σε καταστήματα περιοχών που έχουν ανάγκη στελέχωσης. Ο αριθμός των θέσεων αυτών είναι πολύ περιορισμένος.

Η Διοίκηση μας ενημέρωσε ότι ήδη βρίσκεται σε προχωρημένη διαβούλευση με το αντιπροσωπευτικό σωματείο, όπως προβλέπεται θεσμικά και αυτή ήταν η τελική συμφωνία στην οποία κατέληξαν (;). Παρόλα αυτά εμείς καταθέσαμε προβληματισμούς για τα εξής:

 • Δεν προβλέπεται στην νέα σύμβαση αορίστου χρόνου καμία δέσμευση ελάχιστου χρόνου παραμονής στην εταιρεία, ούτε διατήρησης ύψους μισθού και παροχών.
 • Δεν καλύπτεται από την Επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε. και την κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ ο εργαζόμενος!!!
 • Δημιουργία δύο μισθολογικών ταχυτήτων υπαλλήλων και ανάγκη άμεσης εξισορρόπησης μέσω ίδρυσης σωματείου εντός της F.P.S.
 • Οι 10 μισθοί ως αποζημίωση είναι λίγοι ειδικά για την πλειοψηφία που είναι χαμηλόμισθοι και θα πρέπει να δοθούν ισχυρότερα οικονομικά κίνητρα σε διαφορετική βάση και οπωσδήποτε να υπάρχει ελάχιστο όριο.
 • Εκκρεμότητα ως προς το θέμα του ΤΑΠΙΛΤΑΤ!!! Θέμα ιδιαίτερα σοβαρό που αφορά σε σημαντικό αριθμό συναδέλφων. Η αόριστη απάντηση ότι επεξεργάζεται η Τράπεζα το θέμα δεν μας κάλυψε, δεδομένου ότι μπορεί να αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα και θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχει ήδη διευθετηθεί από τη στιγμή μάλιστα που άμεσα θα αρχίσουν να καλούνται συνάδελφοι να ενημερωθούν ώστε να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Απαιτήσαμε να έχουμε εγγράφως το πλάνο βιωσιμότητας της F.P.S, το οργανόγραμμα, το συμφωνητικό το οποίο επεξεργάζονται με το αντιπροσωπευτικό σωματείο Union και το υπόδειγμα της ατομικής σύμβασης εργασίας που θα κληθούν να υπογράψουν όσοι αποδεχθούν την επιλογή της μεταφοράς.

Παρότι η Διοίκηση μας κάλεσε τελευταίους για ενημέρωση, ήμασταν όπως αποδεικνύεται  οι ουσιαστικότεροι, καθώς οι κ.κ. Καραβίας και Καλαντώνης αναγνώρισαν ως ουσιώδεις και δικαιολογημένους τους προβληματισμούς μας και υποσχέθηκαν να επανεξετάσουν την κατάσταση.

Ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία με την ΟΤΟΕ,  κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να εξασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των μελών του τα οποία έχουν κατοχυρωθεί μέσα από  κλαδικές &  επιχειρησιακές συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία κάτι που όφειλε να κάνει το αντιπροσωπευτικό σωματείο από τη στιγμή που δεσμεύει το σύνολο του πληθυσμού με την υπογραφή του και ειδικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα, παρότι αντιλαμβανόμαστε το βάρος που έπρεπε να σηκώσει!!!

Πανηγυρισμοί του τύπου «δοξάστε με» (βλ. ανακοινώσεις Union Νο 128/8-1-2020 & Νο 129/9-1-2020) από τη στιγμή που «ξέφυγαν» θέματα και πριν η Τράπεζα κυκλοφορήσει επίσημες ανακοινώσεις ή υπεκφυγές του τύπου «θα δω και θα πω» (βλ. ανακοίνωση ΤΤ Νο 01/8-1-2020 – λογικά έτυχαν της ίδιας ενημέρωσης) δεν έχουν θέση τέτοιες ώρες ευθύνης.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων η ΟΤΟΕ συναντήθηκε εκτάκτως στις 9-1-2020 με την διοίκηση της Eurobank και μέσω της συνάντησης αυτής προέκυψαν βελτιώσεις στην τελική σύμβαση με την προσθήκη των όρων περί ισχύος κλαδικής σύμβασης στο σύνολό της και παροχών σε χρήμα ΤΑΥΤΕΚΩ. Η βραδινή ανακοίνωση του Union No 130/9-1-2020 είναι το αποτέλεσμα τόσο της πρωινής συνάντησης όσο και της δικής μας πρότασης (από τα γραφόμενα προκύπτει ότι δεν είχαν καν τεθεί σε διαβούλευση).

Από τη στιγμή που ένας σημαντικός αριθμός μελών μας επηρεάζεται από τις εξελίξεις, διατηρούμε το δικαίωμα να παρεμβαίνουμε και να καταθέτουμε προτάσεις.

Η υπόθεση FPS μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ο Σύλλογος απέδειξε ότι στάθηκε επάξια στο ύψος των περιστάσεων και με τις δυνάμεις που έχει προσπάθησε να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για όλους τους εργαζόμενους.

Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από τη Διοίκηση της Τράπεζας, όπως υποχρεούται από το νόμο,  με τους όρους και τις παροχές που θα προσφέρει,  την διαδικασία συμμετοχής και τα σχετικά έγγραφα που θα κληθούν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι ώστε στη συνέχεια αν χρειαστεί να τοποθετηθούμε επί των αποφάσεων της.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.

                        Για το Διοικητικό Συμβούλιο

      Ο Πρόεδρος                                    Η Γεν. Γραμματέας

 Θ. Χαραλαμπόπουλος                                Μ. Φεστερίδου

 

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 1, Τ.Κ. 106 79
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 3614363, 210 3614319 (4 γραμμές)
FAX: 210 3613047, 210 3614270
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 55, Τ.Κ. 54631
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX: 2310243843
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Άμεση Επικοινωνία

E-mail:
Θέμα:
Μήνυμα: