Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
A+ R A-

Ιανουάριος 2018

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

H Ευρωζώνη για πέμπτη συνεχή χρονιά βρέθηκε σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης σε αντίθεση με εμάς που είδαμε τις αξιολογήσεις να επηρεάζουν ασφυκτικά τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και να δοκιμάζουν άλλη μια φορά τις κοινωνικές αντοχές κυρίως λόγω υπερφορολόγησης, ευέλικτων μορφών εργασίας και χαμηλών μισθών.

Οι τράπεζες προσπάθησαν να επανέλθουν στον αρχικό σκοπό λειτουργίας τους και να ξεφύγουν από το ρόλο του μεσάζοντα πάσης φύσεως υποχρεώσεων των πολιτών προς το κράτος και του κράτους προς την τρόικα. Λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων της οικονομίας μας όμως, σε συνδυασμό με τις μνημονιακές υποχρεώσεις έπρεπε να μειώσουν περαιτέρω τις δαπάνες τους, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργική κερδοφορία και να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω διενέργειας επιπλέον προβλέψεων. Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, μπορεί να αποτελεί εργαλείο μείωσης του κόστους, αλλάζει όμως τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών όπως τον γνωρίζαμε επηρεάζοντας θέσεις εργασίας, οδηγώντας τελικά στην γενική συρρίκνωση του επαγγέλματός μας.

Εντός της τραπέζης κυριάρχησαν η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας καταστημάτων, η αντικατάσταση του συστήματος αξιολόγησης, ο δανεισμός εξειδικευμένων υπαλλήλων στην θυγατρική FPS και ο «εκσυγχρονισμός» του κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας.

Η δράση του Συλλόγου υπήρξε πλούσια, ιδιαίτερα αποτελεσματική και κινήθηκε σε πολλά επίπεδα έχοντας ως κύριο μέλημα πάντα το συμφέρον των μελών του και την προστασία της εργασίας:

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

  • Το νέο μοντέλο λειτουργίας δικτύου εμφάνισε αδυναμίες, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε αυτούς που το υπηρετούν, κυρίως λόγω «ανάδειξης» στελεχών χωρίς ικανότητες οι οποίοι με αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές επιδείνωσαν ή απαξίωσαν το περιβάλλον εργασίας επιμηκύνοντας άσκοπα το ωράριο με απανωτές και κουραστικές συναντήσεις. Η ασφυκτική πίεση για την υπερκάλυψη απίθανων στόχων ανέδειξε τον ατομικισμό, συντελώντας στην εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων σε εργαζόμενους, δημιουργώντας τους επιπλέον και προβλήματα σε οικογενειακές ή προσωπικές σχέσεις. Οι παρενέργειες αυτές είναι αποτέλεσμα του άτυπου ανταγωνισμού σχετικά με την επίδειξη γοήτρου που επικράτησε μεταξύ στελεχών.

Οι παρεμβάσεις του Συλλόγου, ειδικά σε αυτά τα προβλήματα ήταν συνεχείς και σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεσματικές. Επιπλέον απαίτησε τον περιορισμό του φαινομένου των συχνών συναντήσεων, παρεμβαίνοντας ταυτόχρονα και στις περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας (πχ υπερωρίες, άδειες).

  • Πρότεινε την ενίσχυση του συστήματος ανταπόδοσης δικτύου, την κάλυψη οδοιπορικών εξόδων και την παροχή οχήματος μετακίνησης στους υπαλλήλους που υποχρεούνται λόγω της φύσης της εργασίας τους, να μετακινούνται συχνά εκτός χώρου εργασίας.
  • Ο Σύλλογος διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία, σε συνεργασία με το Νομικό του Σύμβουλο, ενημερωτική εκδήλωση στις 5 Οκτωβρίου 2017 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ της Αθήνας, με θέμα την ηθική/ψυχολογική παρενόχληση (mobbing) και το διευθυντικό δικαίωμα.
  • Η αξιολόγηση βρίσκεται σταθερά υψηλά στην ατζέντα του Συλλόγου και συνιστά στα μέλη του να μην αδιαφορούν γι αυτή. Ειδικά το νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης ΑΞΙΟΠΟΙΩ, αποτέλεσε πεδίο έντονης διαβούλευσης με την Δ.Α.Δ. η οποία ισχυρίστηκε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος προκειμένου να ενστερνιστεί το προσωπικό τη φιλοσοφία του και να εκπαιδευτεί περισσότερο. Ο Σύλλογος, σε συνεργασία με επιστημονικό συνεργάτη, κατέθεσε τους προβληματισμούς του και τις προτάσεις του, ειδικά για τα σημεία τριβής (π.χ. check point) καθώς εκτιμά ότι η ατομική στοχοθεσία ενδέχεται να ενσωματωθεί σε αυτή.

Καθοδήγησε αποτελεσματικά τους συναδέλφους που αναζήτησαν υποστήριξη, περιορίζοντας μάλιστα σημαντικά τις αναγκαίες παρουσίες των μελών του στο ετήσιο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Πρότεινε την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και να προταθούν βελτιωτικές προτάσεις.

  • Πρότεινε την ενσωμάτωση στο κύριο προσωπικό των ενοικιαζόμενων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην τράπεζα.
  • Έγκαιρα είχε αντιληφθεί και αναδείξει την σπουδαιότητα αποτελεσματικής διαχείρισης των «κόκκινων δανείων». Η επίτευξη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019 και σε συνδυασμό με τις επιπλέον μνημονιακές επιταγές οδήγησαν την τράπεζα στο δανεισμό εξειδικευμένου προσωπικού στην θυγατρική Eurobank FPS AE. Κατατέθηκαν προτάσεις, όσον αφορά το ιδιωτικό συμφωνητικό εστιάζοντας στην διασφάλιση επανόδου των συναδέλφων μετά τη λήξη του δανεισμού, σε αντίστοιχες τουλάχιστον συνθήκες και θέση με αυτή που εργάζονταν πριν την υπογραφή της σύμβασης. Πραγματοποίησε μάλιστα εκδήλωση στα γραφεία του Συλλόγου στις 25/5/2017 για την ενημέρωση των εμπλεκόμενων, από το Νομικό του σύμβουλο.

Όπως όλα δείχνουν η μείωση των «κόκκινων δανείων» θα απασχολεί την τράπεζα για αρκετά χρόνια, καθώς η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου θα συνεχιστεί και μετά το 2019.

  • Με αφορμή την εμφάνιση κερδών ζήτησε την επαναφορά των διατακτικών σίτισης.
  • Για το πακέτο παροχών ζήτησε και την παρέμβαση της ΟΤΟΕ, καθώς εκτίμησε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Ένα θέμα που βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας και το τρέχον έτος.
  • Ζήτησε την δημοσιοποίηση του νέου οργανογράμματος, ώστε να γίνουν διακριτά τα καθήκοντα του κάθε υπαλλήλου.
  • Πραγματοποίησε παρέμβαση σε ΕΦΚΑ και Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης για τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, σε συνεργασία με άλλους συλλόγους εργαζομένων.
  • Κατέθεσε επιστολή κάλυψης των μελών του από τον Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας με την αποδοχή να πραγματοποιείται με την αυτονόητη επιφύλαξη των δικαιωμάτων τους, που απορρέουν από τις ατομικές συμβάσεις εργασίας τους, τον Κανονισμό Εργασίας της Τράπεζας και τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που δεσμεύουν τα μέρη και υπερτερούν σε κάθε περίπτωση, εάν συγκρούονται με τις διατάξεις του ΚΕΔ 2017.
  • Καθοδήγησε και υποστήριξε αρκετά μέλη του, σε εργασιακά και προσωπικά προβλήματα που αντιμετώπισαν.
  • Συνεργάστηκε και ενίσχυσε τη δράση της ΟΤΟΕ (απεργίες, ημερίδες) και παρευρέθηκε στην ημερίδα των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων που διοργάνωσε η UNI-Europa στην Αθήνα με θέμα: « ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Πυλώνας, η Κοινωνική Ευρώπη και οι εθνικές οικονομίες σε κρίση – η απάντηση των Συνδικάτων».
  • Συμμετείχε στο 30ο έκτακτο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας.
  • Εξέδωσε ανανεωμένο τον ασφαλιστικό οδηγό ΙΚΑ/ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, πολύτιμο εργαλείο για τα μέλη του και όχι μόνο.
  • Κύριος στόχος στην υπόθεση ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ είναι η εξασφάλιση των εισφορών. Στην πρόσφατη ΓΣ του Ταμείου ο Σύλλογος καταψήφισε τις προτεινόμενες καταστατικές τροποποιήσεις, αναδεικνύοντας ότι δεν έτυχαν της ενδεδειγμένης χρονικά και ποιοτικά επεξεργασίας, από τους εμπλεκόμενους Συλλόγους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 

Ένα σωματείο για να επιτύχει τους σκοπούς του θα πρέπει κυρίως να είναι οικονομικά ανεξάρτητο και εύρωστο. Για άλλη μια χρονιά η διαχείριση υπήρξε ικανοποιητική, παρά την επιβάρυνση των εξόδων λόγω αρχαιρεσιών, καλύπτοντας πλήρως τις απαιτήσεις της χρονιάς που πέρασε.

Έτσι το σύνολο των αποθεματικών του Συλλόγου στις 31/12/2017 ανήλθε στις  € 999.645,73 παραμένοντας πάντοτε ο μοναδικός Σύλλογος που δημοσιοποιεί τα οικονομικά του αποτελέσματα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ – ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

  • Με απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου χορηγήθηκε για άλλη μια χρονιά έκτακτο επίδομα θέρμανσης € 120 σε κάθε μέλος, το οποίο υπήρξε σημαντική οικονομική ενίσχυση σε μια δύσκολη ομολογουμένως χρονιά, που η φοροεπιδρομή έχει μειώσει τους μισθούς. Για το σκοπό αυτό το ποσό των € 148.560 εκταμιεύτηκε από τα αποθεματικά του Συλλόγου.
  • Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι ετήσιες Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε Αθήνα (Intercontinental) και Θεσσαλονίκη (Makedonia Palace) στις οποίες μοιράσθηκαν ποιοτικά δώρα στα παιδιά των μελών του μέχρι και 15 ετών, συνολικού κόστους € 66.800,38.
  • Δόθηκε επίδομα γάμου, συνολικού κόστους € 1.600.
  • Βραβεύτηκαν τα παιδιά συναδέλφων που εισήχθησαν σε ΑΕΙ – ΤΕΙ με το συνολικό ποσό των € 7.380.
  • Ενισχύθηκαν οικονομικά οι απεργοί με το ποσό των € 7.525,11.
  • Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η καθιερωμένη ετήσια εκδρομή του Αγίου Πνεύματος για άλλη μια χρονιά σε τρεις προορισμούς, συνολικού κόστους € 10.058,50.
  • 6.000 εισιτήρια των Village Cinemas διατέθηκαν στα μέλη μας, συνολικής αξίας € 36.000.
  • Πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά συνεργασίες με τα διαγνωστικά εργαστήρια Intralab, τα οπτικά Grand Optical, τις Εκδόσεις Πατάκη και το Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας MLC Athens πετυχαίνοντας σημαντικές εκπτώσεις.
  • Υποστήριξε ενεργά το θεσμό της αιμοδοσίας στην Θεσσαλονίκη.
  • Για πρώτη φορά ο Σύλλογος εκπροσωπήθηκε στους αγώνες πιγκ – πογκ της ΟΤΟΕ, από τους συναδέλφους Κωνσταντίνο Καίσαρη, Χρυσή Κλεάνθη, Νικόλαο Τσαβαλιά και Χρήστο Χατζόπουλο.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

 

Για άλλη μια χρονιά ο Σύλλογος αποτέλεσε σταθερή αξία στο χώρο της τράπεζας με έγκυρες ενημερώσεις όταν χρειάστηκε. Κινήθηκε πέρα από την στείρα συνδικαλιστική πρακτική εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μελών του. Το γεγονός ότι συνέχισε την εγγραφή νέων μελών αποτελεί απόδειξη ότι χαίρει της εμπιστοσύνης συνολικά των συναδέλφων.

Η αλληλοϋποστήριξη των μελών και η ενεργή συμμετοχή στις δράσεις του Συλλόγου αποτελούν την κινητήρια δύναμη για το αύριο.

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου έχουν το ηθικό χρέος να συνεργαστούν και να προσαρμοστούν στις επιταγές της σύγχρονης ψηφιακής τραπεζικής, έτσι ώστε η 4η  βιομηχανική επανάσταση (τεχνολογική εξέλιξη) να μη ζημιώσει ούτε στο ελάχιστο το επάγγελμα, παρά μόνο να φανεί προσοδοφόρα ενισχύοντάς το.

                   

                                                                        Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                                     Ο Πρόεδρος                                                                 Η Γεν. Γραμματέας

 

 

                              Θ. Χαραλαμπόπουλος                                                              Μ. Φεστερίδου

 

Καλούμε τα μέλη μας να δώσουν δυναμική παρουσία

το  ΣΑΒΒΑΤΟ 10  MΑΡTΙΟΥ  2018  ΩΡΑ 09:30 π.μ.

στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL

(Βασ.  Αλεξάνδρου 2 / Τηλ. 210 7207000 / ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ : ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ)

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

 

Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No11

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No10

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No9

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No8

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No7

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No6

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No5

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No4

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No3

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No2

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No1

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 1, Τ.Κ. 106 79
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 3614363, 210 3614319 (4 γραμμές)
FAX: 210 3613047, 210 3614270
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 55, Τ.Κ. 54631
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX: 2310243843
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Άμεση Επικοινωνία

E-mail:
Θέμα:
Μήνυμα: