Πέμπτη, 02 Μαίου 2024
A+ R A-

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 47

ΤΟ ΚΥΜΑ!!!

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Όλοι παρακολουθούμε αποσβολωμένοι τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας Daniel που σάρωσε στην κυριολεξία τις περιοχές της Θεσσαλίας με απώλειες ανθρώπινων ψυχών και ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, οικίες, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κι επιχειρήσεις. Καταστροφές που επέφεραν ανυπολόγιστες ζημιές στους παθόντες αλλά και αναμένεται να επηρεάσουν την τσέπη όλων μας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Σύλλογος, όπως πάντα έτσι και αυτή τη φορά, στέκεται έμπρακτα αλληλέγγυος σε όσους έχουν πληγεί από την κακοκαιρία, ενισχύοντας επιπλέον τις δράσεις της ΟΤΟΕ (Ανακοίνωση Νο 22/8-9-2023) και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για ανακούφιση των πληγέντων, συνεχίζοντας παράλληλα τις ενέργειες προς την Τράπεζα για τους συναδέλφους.

Τα θλιβερά αυτά γεγονότα μας ξυπνούν λίγο από την καθημερινότητα για να θυμίσουν στους υπόλοιπους ότι υπάρχουν και χειρότερα από αυτά που ζούμε όλοι μας. Σύντομα όμως γυρίζουμε στα χρόνια άλυτα προβλήματα που μας ταλανίζουν και καταβαραθρώνουν το βιοτικό μας επίπεδο.

Η παρατεταμένη άνοδος των τιμών σε υψηλά επίπεδα και ειδικά στα πιο αναγκαία αγαθά διαβίωσης, τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα, βιομηχανικά προϊόντα κλπ, έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου απώλεια εισοδήματος στους εργαζόμενους. Αν αναλογιστεί κανείς και την μακροχρόνια περίοδο παγώματος μισθών λόγω των συνεχών κρίσεων που δεν έδωσαν κανένα περιθώριο βελτίωσης, η κατάσταση εμφανίζεται να είναι πραγματικά απελπιστική!

Στην τράπεζά μας οι τελευταίες οριζόντιες αναβαθμίσεις του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων χρονολογούνται από τα έτη 2007-2008, με αποτέλεσμα να έχουμε συμπληρώσει 15ετία (!!!) «βαθειάς κατάψυξης» ή εσωτερικής υποτίμησης (όπως έλεγε κάποιος ακατανόμαστος υπουργός οικονομικών χώρας ΕΕ) με τραγική συνέπεια το διαχρονικό «ροκάνισμα» του πραγματικού εισοδήματος, για το οποίο η Ανώτατη Διοίκηση, χωρίς να παρουσιάζει ανά ρόλο συγκρίσιμα στοιχεία, ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΑ, επιμένει ότι είναι ακόμα και σήμερα προνομιακό για τον κλάδο μας.

Η ίδια όμως, εκμεταλλευόμενη την αναμενόμενη αποχώρηση του ΤΧΣ, και σε ανύποπτο χρόνο (θερινές διακοπές, καύσωνας, πυρκαγιές) έσπευσε να ζητήσει από τη ΓΣ των μετόχων την αναβάθμιση των άνευ κάθε αμφισβήτησης πλουσιοπάροχων αμοιβών των μελών της, σύμφωνα με πολλαπλά δημοσιεύματα, που ποτέ δεν διαψεύστηκαν, στηριζόμενη και σε κάποια σχετική γνωμοδότηση εταιρείας (αλήθεια αυτή η γνωμοδότηση ΓΙΑΤΙ δεν μπορεί να ισχύσει και για τους λοιπούς εργαζόμενους;  Όλοι ζούμε στην ίδια χώρα, δουλεύουμε στην ίδια τράπεζα και καθημερινά αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα).

Υπενθυμίζουμε ότι, πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους μας (με εποπτικό ρόλο και ευθύνες) που καλούνται να συντονίσουν και να επιτύχουν τους υπέρμετρα υψηλούς και συχνά εξωπραγματικούς στόχους που ζητούνται σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, αμείβονται με μισθούς που σε αρκετές περιπτώσεις υπολείπονται υφισταμένων τους.

Σε πολλαπλές αναφορές του Συλλόγου μας, είτε κατ΄ ιδίαν στους αρμόδιους (Διοίκηση και HR) είτε μέσω ανακοινώσεων που κατά καιρούς αναφέρονται στο θέμα, η απάντηση είναι ότι «… οι μεταβλητές αποδοχές που έχουν υιοθετηθεί ως πρακτική, έχουν αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό και σε εκτεταμένη διάσταση το πρόβλημα των πληθωριστικών πιέσεων στους μισθούς των εργαζομένων..» !!!

Προφανώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς η απώλεια εισοδήματος αφορά το σύνολο των εργαζομένων, είτε επιλέγονται από τους «διανεμητές» είτε δεν επιλέγονται. Ίσως επειδή δεν είναι της αρεσκείας τους; Αλήθεια, το HR που θεσμικά εποπτεύει τις παρεχόμενες από τον οργανισμό αποδοχές, έλεγξε ποτέ αν ορθώς διανέμονται αυτές οι περιβόητες «μεταβλητές» αποδοχές ή μήπως τελικά έμειναν στην απ’ έξω κάποιοι που πραγματικά προσέφεραν και θα έπρεπε να συμμετέχουν; 

Τρανό παράδειγμα το γεγονός ότι στην πρόσφατη διανομή έκτακτης παροχής, για τα αποτελέσματα 2022, κάποιοι εκ των παραπάνω αναφερόμενων «διανεμητών» εφηύραν μεταξύ άλλων και την δικαιολογία ότι οι συμμετέχοντες στην ανταπόδοση δεν δικαιούνται να συμμετέχουν (είναι για τους υπόλοιπους) παρά την ρητή ως προς το αντίθετο διαβεβαίωση του HR. Έτσι για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι «διανεμητές» αγνοούν τους κανόνες και πράττουν κατά βούληση, απλά γιατί μπορούν, απλά γιατί κανένας δεν ασχολείται με όποια τυχόν αδικία σε βάρος των εργαζόμενων, απλά γιατί δεν υπάρχει ποινή για τις όποιες παραβάσεις των όποιων κανόνων.

Βεβαίως πρέπει εδώ να υπογραμμίσουμε και κάτι ακόμα, ότι για την συγκεκριμένη «κλιμακωτή» έκτακτη παροχή η μόνη που έκανε πραγματικό πάρτι ήταν η ΑΑΔΕ, που μοιράστηκε (για μία ακόμα φορά) σχεδόν εξίσου με τους εργαζόμενους το όποιο όφελος. Εμ βέβαια, αφού το συνολικό αφορολόγητο ετήσιο ποσό/εργαζόμενο έχει μάλλον εξαντληθεί από νωρίς σε άλλους σκοπούς, για τους λίγους και εκλεκτούς. Για τις διατακτικές σίτισης μάλλον τελείωσε το toner εκτύπωσης. Κυκλοφορούν μάλιστα και κάποια στατιστικά υπέρ των μεταβλητών αποδοχών που ελέγχονται όμως για την εγκυρότητά τους.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε και τις «καινοτόμες» μεταβολές σε νέα μοντέλα επιχειρηματικής και διοικητικής οργάνωσης, για τα οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία προγενέστερη εφαρμογή έστω και σε δοκιμαστικό περιβάλλον προκειμένου να εξακριβωθεί η λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα και κυρίως καμία διαβούλευση με τους Συλλόγους (βλ. Ανακοίνωση Νο 45/25-7-2023). Επιπλέον αυτού, χρησιμοποιούνται ασαφείς προσδιορισμοί και μεθοδολογίες, ακατανόητες ονοματολογίες αγγλικών όρων (London γίναμε) για ρόλους, που αντί να προσδιορίζουν σαφώς και κατανοητά χωρίς να κουράζουν, μάλλον αφήνουν την εντύπωση ότι πειραματιζόμαστε συνέχεια γιατί δεν μπορούμε να βρούμε μια φόρμουλα εκτελεστικής αποτελεσματικότητας. Κάπου εκεί μπερδεύεται η ιεραρχία παρότι στο SAP εντοπίζεται (ίσως λίγοι την αναζητούν) ενώ οι εργαζόμενοι συμβουλεύονται λεξικά για να καταλάβουν τις θέσεις εργασίας που προκηρύσσονται.

Το πιο ωραίο όμως από όλα είναι το γεγονός ότι, οι υπέρμετροι στόχοι είναι οι πιο συγκεκριμένοι που μπορούν να υπάρξουν, ο τρόπος όμως επίτευξης είναι αυτός που δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί και συνέχεια αλλάζει, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια απέραντη σύγχυση, κομφούζιο και εκτελεστικές δυσκολίες «στο πεδίο μάχης» σε αυτούς που στο τέλος θα απολογηθούν για το αποτέλεσμα. Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι εν μέσω πλημμυρών και καταστροφικών πυρκαγιών, τα «κατασκοπευτικά» e-mails κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα ακόμα και στις παθούσες περιοχές, όταν βέβαια τα καταστήματα ήταν σε λειτουργία!!! Τα ράλι προϊόντων συνεχίζονται (πώς και μας ξέφυγε το ράλι Ακρόπολις;). Κάποιοι ζουν σε παράλληλο σύμπαν…

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κάθε φιλόδοξος στόχος, είναι το ρεαλιστικό τρίπτυχο: κατανόηση του περιβάλλοντος, απλοποίηση των διαδικασιών και δίκαιη ικανοποίηση των συμμετεχόντων στο αποτέλεσμα.

Τέλος, καλούμε τη Διοίκηση για μια ακόμα φορά να προβεί σε οριζόντιες αυξήσεις μισθών καλύπτοντας τις μειώσεις του 2012 αλλά και τον πληθωρισμό από το 2012 μέχρι σήμερα με ταυτόχρονη θέσπιση διαδικασίας προσαρμογής των μισθών των εργαζομένων  ώστε η αγοραστική τους αξία να μην συνθλίβεται  κάθε φορά από τη λαίλαπα των αυξήσεων στο κόστος διαβίωσης.  Η όποια εξαγγελία της Κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελεί τη μόνη προσδοκία βελτίωσης. Πλέον, εκτός από τους πόρους από τα σημαντικά κέρδη, έχει και τη συνταγή που χρησιμοποίησε πρόσφατα για να πετύχει τις δικές της αυξήσεις. Τα τεράστια κέρδη της Τράπεζας δεν προέκυψαν από μόνα τους. Οι εργαζόμενοι έβαλαν πλάτη, μόχθησαν, υπέφεραν.

Δεν θα σταματήσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να επισημαίνουμε καταστάσεις που χρειάζονται βελτίωσης, αναμόρφωσης ή και ριζικής αλλαγής προκειμένου να συμβάλλουμε τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου: βελτιούμενη τράπεζα, βελτιούμενοι εργαζόμενοι.

 

                                               Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.                                  

                                                          

                                                       Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                                     Ο Πρόεδρος                                            Η Γεν. Γραμματέας

                                

                             Θ. Χαραλαμπόπουλος                                     Μ. Φεστερίδου   

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

 

Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No11

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No10

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No9

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No8

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No7

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No6

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No5

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No4

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No3

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No2

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No1

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 1, Τ.Κ. 106 79
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 3614363, 210 3614319 (4 γραμμές)
FAX: 210 3613047, 210 3614270
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 55, Τ.Κ. 54631
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX: 2310243843
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Άμεση Επικοινωνία

E-mail:
Θέμα:
Μήνυμα: