Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020
A+ R A-

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 73

ΕΥΚΟΛΗ ΑΡΕΤΗ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Οι επιπτώσεις από την COVID-19 τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία. Το σίγουρο όμως είναι ότι έχει επηρεάσει αρνητικά επιχειρήσεις και αγορά εργασίας με την  ανησυχία να απλώνεται σε όλους.

Και ενώ η κοινωνία κάνει βήματα επαναφοράς σε μια νέα πραγματικότητα, ορισμένα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας φαίνεται να βρίσκονται σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν το οποίο διέπεται από τη σχέση παχυλού bonus με επίδειξη. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι μάλλον υπάρχει έλλειψη στρατηγικής γενικότερα και το μόνο που ενδιαφέρει είναι να μην χαθεί με κανένα τρόπο το bonus. Αλήθεια, για πόσο χρονικό διάστημα έχει βρεθεί κάποιος από αυτούς στην πρώτη γραμμή, δίπλα στους εργαζόμενους, ώστε να  διαπιστώσει την πραγματικότητα;

Στο σύμπαν που ζουν οι εργαζόμενοι, στο πραγματικό σύμπαν, η διαβίωση είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που θέλουν να φαντάζονται οι «αυτόκλητοι μάγοι», καθώς ο αγώνας για επιβίωση είναι ανελέητος και εξουθενωτικός.

Οι ελλείψεις προσωπικού ειδικά στα καταστήματα, είναι παραπάνω από εμφανείς.  Καθημερινά το προσωπικό με υπερπροσπάθεια εξυπηρετεί την πελατεία, με τον κίνδυνο λειτουργικού λάθους (αυτά δυστυχώς κοστίζουν) να κρύβεται σε λεπτομέρειες που μπορεί, λόγω της έντονης καταπίεσης για την επίτευξη εξωπραγματικών στόχων,  να διαφύγουν. Δεν τους φτάνουν όλα αυτά, μετά ακούνε και έντονα παράπονα για χαμηλό σκορ στον δείκτη εξυπηρέτησης πελατείας!

Η ανεξέλεγκτη μετακίνηση προσωπικού εδώ και μήνες, από τους ήδη υπάρχοντες σε έλλειψη, δεν έλυσε ούτε θα λύσει τα προβλήματα. Και σαν να μην φτάνει η υπερπροσπάθεια που καταβάλουν καθημερινά, έχουν και την ασφυκτική πίεση για την επίτευξη ορισμένων εξωπραγματικών στόχων σε τραπεζοασφαλιστικά (θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν αυτοί που πιέζουν – ελέω bonus - έχουν κάποιο τέτοιο προϊόν) αλλά και τώρα τελευταία και την έμμεση προσπάθεια δέσμευσης του προσωπικού για ατομική παραγωγή τέτοιων προϊόντων. Επιπλέον έχουν έλθει σε γνώση του Συλλόγου περιπτώσεις πώλησης τραπεζοασφαλιστικών σε ομάδες πελατών (π.χ. ηλικιωμένων, ανέργων) που πιθανόν δεν τους ταιριάζει, αλλά απλά για να γράψουν νούμερα. Το μότο που ακούγεται τελευταία «μπήκες για συναλλαγή, θα κάνεις τραπεζοασφαλιστικό» δεν αφορά σε όλους τους πελάτες. Η καθημερινή πίεση ωθεί τους συναδέλφους σε πωλήσεις αμφιβόλου ποιότητας που στο μέλλον, ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στη σχέση με τον πελάτη, ζημία στην Τράπεζα και απώλεια κύρους στους ίδιους. Η ορθή διερεύνηση των αναγκών του πελάτη μπορεί να αποτρέψει προβληματικές  καταστάσεις, ειδικά στην περιφέρεια όπου οι σχέσεις των στελεχών με την τοπική κοινωνία είναι στενές και ιδιαίτερες. Καλούμε τα μέλη μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στο καθημερινό λειτουργικό κομμάτι και όσοι παρέχουν εγκρίσεις να ελέγχουν την ορθότητα των συναλλαγών. Να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν κάτω από αυτές τις συνθήκες και να κλείνουν τα αυτιά τους σε προσπάθειες δέσμευσης πώλησης προϊόντων.

Η τηλεργασία που συνεχίζεται, διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες (βλ. ανακοίνωση Νο 67/13-3-2020) και είναι παράνομο να αποτελεί αντικείμενο ανταλλαγής με υπερωριακή απασχόληση ή κανονική άδεια!!! Τηλεδιασκέψεις ή μηνύματα που χρήζουν επεξεργασίας / απαντήσεως σε ακατάλληλες, εκτός του νόμιμου ωραρίου ώρες πρέπει να μην πραγματοποιούνται καθώς εντάσσονται στο δικαίωμα του εργαζόμενου για την αποσύνδεσή του από την εργασία. 

Τέλος, στα πλαίσια του ανελέητου κυνηγητού για προγράμματα επιδοτήσεων (π.χ. ΤΕΠΙΧ) αρκετοί εργαζόμενοι απασχολούνται υπερωριακά καθημερινές αλλά και αργίες. Παρότι η Τράπεζα ενθαρρύνει αυτές τις υπερωρίες, φροντίζει σκόπιμα(;) να επικρατεί μια απροσδιόριστη κατάσταση ως προς την τελική αποζημίωση, βάζοντας το φιλότιμο και τις selfies σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης ως ανταμοιβή!!! Όσοι δικαιούνται υπερωρίες πρέπει να τις πληρωθούν και να μην μείνουν στα likes.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη, από κάποιους «καλοθελητές», προσπάθεια αύξησης της ανασφάλειας για το μέλλον της εργασίας και των αμοιβών με προτάσεις συμμετοχής σε επικείμενη Εθελούσια λόγω μείωσης των εργασιών. Αν και όποτε κυκλοφορήσει τέτοιο πρόγραμμα Εθελουσίας, είναι σαφές και προφανές ότι οι εργαζόμενοι θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και όποιοι επιθυμούν θα συμμετάσχουν σε αυτή. Η κεκαλυμμένη επιλεκτική «φιλική παρότρυνση» έχει άλλους σκοπούς, σε κάθε περίπτωση αντίθετους με τον ορισμό του Προγράμματος Εθελουσίας και πρέπει να μας καταγγέλλονται αμέσως τέτοια περιστατικά, ώστε να παρεμβαίνει αποτελεσματικά ο Σύλλογος ακόμα και μέσω της νομικής οδού αν χρειαστεί.

                                           Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.

       Για το Διοικητικό Συμβούλιο

        Ο Πρόεδρος                   Η Γεν. Γραμματέας

 

Θ. Χαραλαμπόπουλος           Μ. Φεστερίδου

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 1, Τ.Κ. 106 79
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 3614363, 210 3614319 (4 γραμμές)
FAX: 210 3613047, 210 3614270
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ανοιχτά εώς 18:00 Κάθε Πέμπτη

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 55, Τ.Κ. 54631
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX: 2310243843
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Άμεση Επικοινωνία

E-mail:
Θέμα:
Μήνυμα: