Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021
A+ R A-

Αθήνα, 27/04/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 70

COVID19 ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Η επέλαση της Covid-19 παρότι εμφανίζεται να είναι ελεγχόμενη από τους αρμόδιους φορείς και τις  αρχές, ώστε πλέον να γίνονται σκέψεις για σταδιακή άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων, φαίνεται να επηρέασε άμεσα την Τράπεζα (;), η οποία στα πλαίσια περικοπής του λειτουργικού κόστους  αποφάσισε  να μειώσει τις παροχές  προς τους εργαζόμενους (πχ καύσιμα-έξοδα κίνησης, έξοδα περιποίησης πελατείας).

Η οριζόντια μείωση όμως, σε όλους ανεξαιρέτως, δεν είναι δίκαιη καθώς περιλαμβάνει και χαμηλόμισθους όπου η μοναδική αύξηση που έχουν αποκτήσει εδώ και χρόνια είναι αυτή η χορήγηση της όποιας μικρής μηνιαίας παροχής. Πόσο μάλιστα όταν αυτή η παροχή, διαχρονικά, χρησιμοποιείται από το HR αντί της αύξησης του μισθού του εργαζόμενου.  Δεν είναι δυνατό η  Διοίκηση  να εκθειάζει το προσωπικό  που συμμετέχει, κάτω από δύσκολες συνθήκες, με την εργασία του στην λειτουργία της κοινωνίας  και αμέσως μετά να προβαίνει σε οριζόντιες περικοπές παροχών. Αντί λοιπόν ως όφειλε, να φροντίσει για την κάλυψη των επιπρόσθετων εξόδων που δημιουργήθηκαν στους εργαζόμενους λόγω του νέου τρόπου λειτουργίας της Τράπεζας, επέλεξε να προβεί σε έμμεση μείωση των αποδοχών τους.

Μετά την ανακοίνωση των μειώσεων εκτός της αγανάκτησης και του θυμού που επικρατεί στους εργαζόμενους, γεννήθηκαν ορισμένα  ερωτήματα που  πρέπει να απαντηθούν από τη Διοίκηση:

  • Προηγήθηκε διαβούλευση με τους Συλλόγους Εργαζομένων;
  • Η Τράπεζα που είναι πρώτη σε όλα, με τους καλύτερους δείκτες από όλες τις συστημικές Τράπεζες, πόσο πραγματικά επηρεάζεται από την υγειονομική κρίση;
  • Η Τράπεζα που έχει τον καλύτερο δείκτη αποδοτικότητας ίδιων κεφαλαίων (βλ. ακόμα και «διάγγελμα» Union) δεν έχει άλλο τρόπο να μειώσει το λειτουργικό κόστος (πχ συμβάσεις έργων ή αναθέσεις);
  • Γιατί αποφασίστηκε η μείωση σε όλους ανεξαιρέτως ιεραρχικά τους εργαζόμενους και δεν τέθηκε κατώτερο όριο μη εφαρμογής του μέτρου (πλαφόν μισθού, θέσης – πχ Διευθυντής Καταστήματος / Μονάδος, κλπ );
  • Η υλοποίηση αυτών των μειώσεων κατά πόσο θα βελτιώσει την κερδοφορία της Τράπεζας;
  • Γιατί εν μέσω πανδημίας από ορισμένα (τα ήδη γνωστά) στελέχη συνεχιζόταν η πίεση για ανέφικτους στόχους; Η Τράπεζα σε λίγο θα έρθει να απαιτήσει «ράλι» σε προϊόντα; Από ποιους λοιπόν θα περιμένει να φέρουν αποτελέσματα, να αυξήσουν την κερδοφορία της, από τους  «κομμένους»;

Μέσα σε όλη αυτή την αρνητική κατάσταση που δημιουργήθηκε, η πρόσφατη ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου για το Πρόγραμμα Ανταπόδοσης του 2ου τριμήνου 2020 οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί τα ποσά που θα διατεθούν να είναι αξιόλογα και να μην υπάρξει εμπλοκή ή περιοριστικός συνδυασμός με τα σημεία προσοχής που τέθηκαν στο τέλος της ανακοίνωσης. Εξυπακούεται ότι αναμένουμε ανάλογη δράση της Διοίκησης για πρόσθετη αμοιβή των εργαζομένων σε Κεντρικές Υπηρεσίες και ειδικά στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής ως αναγνώριση των έξτρα προσπαθειών τους, ώστε να προετοιμαστούν εγκαίρως  οι υποδομές και τα συστήματα για να λειτουργεί η Τράπεζα με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την Πολιτεία. 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Ο Σύλλογος θεωρεί επιεικώς απαράδεκτη την ανακοινωθείσα μείωση  παροχών και καλεί δημόσια την Διοίκηση να επανεξετάσει την στάση της, καθώς  με τις  αποφάσεις της κατάφερε να εξοργίσει τους εργαζόμενους και τους έκανε να σκέφτονται εφιαλτικά σενάρια για την επόμενη μέρα, μιας και η Τράπεζα επέλεξε να «σωθεί» από  τη συγκεκριμένη  μείωση παροχών!!!

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι αναμένουν από τη Διοίκηση  την ουσιαστική και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους προς το κοινωνικό σύνολο, σε αυτή την  πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Καλούμε τα μέλη μας να παραμένουν σε διαρκή επικοινωνία με το Σύλλογο και να λαμβάνουν όλες τις προβλεπόμενες από τον ΕΟΔΥ προφυλάξεις, ώστε να μένουν υγιείς τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειές τους.

Ο Σύλλογος εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του σε όσους αντιμετωπίζουν την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης σε εκείνους οι οποίοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον ιό είτε νοσώντας οι ίδιοι είτε τα αγαπημένα τους πρόσωπα.  

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                      Ο Πρόεδρος                                                               Η Γεν. Γραμματέας

 

                 Θ. Χαραλαμπόπουλος                                                          Μ. Φεστερίδου

 

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 1, Τ.Κ. 106 79
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 3614363, 210 3614319 (4 γραμμές)
FAX: 210 3613047, 210 3614270
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 55, Τ.Κ. 54631
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX: 2310243843
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Άμεση Επικοινωνία

E-mail:
Θέμα:
Μήνυμα: