Αθήνα 9 Μαρτίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 20

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 

                Την Πέμπτη 5/3/2015 και ώρα 10:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία της Διοίκησης, συνάντηση του Προεδρείου του Συλλόγου με τον Πρόεδρο της Τράπεζας κ. Νικόλαο Καραμούζη, τον Δ/ντα Σύμβουλο κ. Φωκίωνα  Καραβία και την Γενική Δ/ντρια κα Αθηνά Δεσύπρη.

                Εκ μέρους του Προεδρείου του Συλλόγου μας ήταν ο Πρόεδρος  Θ. Χαραλαμπόπουλος, ο Γενικός  Γραμματέας  Χ. Ακριτίδης και ο Αντιπρόεδρος  Ι. Τσαντίκος.

                Η συνάντηση αυτή έγινε με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας της Τράπεζας και εν όψει όλων των τελευταίων εξελίξεων.

                Μας  δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς τις προοπτικές για το μέλλον της Τράπεζας και κατ’ επέκταση των εργαζομένων, καθώς επίσης ετέθησαν με σαφήνεια όλα τα θέματα που αφορούν το σύνολο του προσωπικού της Τράπεζας.

Ζητήσαμε τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της εργατικής νομοθεσίας και την τήρηση του θεσπισμένου ωραρίου παντού.

Τονίσαμε την ανάγκη ενίσχυσης του δικτύου και των υπηρεσιών με την πλήρη κάλυψη των κενών που υπάρχουν (από τις εθελούσιες, τις αποχωρήσεις κλπ), φαινόμενο που οδηγεί σε όλες τις «αρρυθμίες» και δη στις παραβιάσεις ωραρίων, την μη τήρηση του προγραμματισμού  αδειών, την παραβίαση των ειδικών ωραρίων μητέρων (με την ευκαιρία υπενθυμίσαμε ότι μόνο η Τράπεζα μας δεν εφαρμόζει επισήμως την ειδική άδεια φροντίδας παιδιών που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει δεκάδες ζευγάρια) κλπ.

Συζητήθηκαν τα ζητήματα της εργασιακής εξέλιξης των εργαζομένων με την πλήρη αξιοποίηση όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα δίχως αποκλεισμούς, χωρίς διαχωρισμούς, με αξιοκρατία, διαφάνεια, αντικειμενικότητα.

Καταγγείλαμε τις πιέσεις και τις πρακτικές των «στελεχών» για επίτευξη ανέφικτων στόχων επιστρέφοντας στις απαράδεκτες πρακτικές του παρελθόντος και δη στην χειρότερη μορφή των ατομικών στόχων «σαν να μην πέρασε μια μέρα». Πιέσεις μετά από πέντε χρόνια κρίσης, σ’ αυτό το προσωπικό που ανταπεξήλθε στην κρίση όρθιο. Τονίσαμε ότι οι εργαζόμενοι στην πράξη έχουν αποδείξει ότι εργάζονται με συνέπεια και υπευθυνότητα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Υποστηρίξαμε ότι με αλλαγή από την Τράπεζα στον τρόπο διανομής των παχυλών, προκλητικών ποικιλώνυμων παροχών και extra αμοιβών αρκετών στελεχών και με εφαρμογή πιο δίκαιων κριτηρίων, θα μπορούσε να ανακουφισθεί το σύνολο των εργαζομένων που ταλανίζεται χρόνια από την κρίση.

Η νέα Διοίκηση της Τράπεζας αφού μας περιέγραψε το οικονομικό περιβάλλον που υπάρχει στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τις ιδιαίτερες συνθήκες και προοπτικές της χώρας μας και του τραπεζικού συστήματος, μας δήλωσαν ότι είναι στις προτεραιότητες τους, ο πλήρης σεβασμός όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, των Σ.Σ.Ε., ωραρίων κλπ. Επιθυμούν την συνεργασία μας, για κάθε είδους  παραβιάσεις που διαπιστώνονται και από ποιους , με στόχο να βελτιωθεί το εργασιακό κλίμα στην Τράπεζα.

 Αναδείξαμε για μια ακόμα φορά το θέμα των κανονικών αδειών προηγουμένων ετών που έλαβαν οι συνάδελφοι στις αρχές του 2015 και μετά την ρύθμιση από πλευράς Τράπεζας (αποζημίωση αδειών) χρεώθηκαν με την κανονική άδεια του έτους 2015. Ζητήσαμε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα αυτό.

Από πλευράς Διοίκησης ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Φωκίωνας Καραβίας απάντησε ότι αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του θέματος και θα προσπαθήσουν να δώσουν λύση.

          Από την πλευρά μας δηλώσαμε ότι ελπίζουμε αφενός γρήγορα οι προσπάθειες της Διοίκησης να αποφέρουν καρπούς οδηγώντας την Τράπεζα στην κερδοφορία για το καλό όλων (εργαζομένων, μετόχων, πελατών) και αφετέρου να βελτιωθούν οι αμοιβές των εργαζομένων και οι εργασιακές σχέσεις.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

                Σε κάθε περίπτωση όλα κρίνονται στην πράξη, εμείς δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες για οποιοδήποτε πρόβλημα ήθελε προκύψει και καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα.

 

                                  Για το Διοικητικό Συμβούλιο

        Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Γεν. Γραμματέας            

Θ.   Χαραλαμπόπουλος                                                                Χ. Ακριτίδης