Αθήνα, 23 Ιουνίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 92

ΔΕΣΜΩΤΕΣ ΤΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Η υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ειδικά αυτή την εποχή, είναι σε κάθε περίπτωση σημαντική, αποτελεί πυρήνα εργασιακής ειρήνης, εξασφαλίζει την συνέχιση των κεκτημένων για τους εργαζόμενους και πρέπει να προστατεύεται από όλους μας. Γι αυτό και χαιρετίζουμε την υπογραφή της.

Αναρτήθηκε λοιπόν στο Connected η νέα ΕΣΣΕ (3ετούς διάρκειας), η οποία μέχρι την τελική συμφωνία ήταν καλυμμένη με πέπλο μυστηρίου. Οι υπογραφές, κατά την άποψή μας, μπήκαν στη λήξη της μετενέργειας ώστε να συμπέσει με την κατάθεση του εργασιακού νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή, πιθανόν για να ζυγίσουν τους όρους της σε σχέση με τις αλλαγές του νομοσχεδίου και σίγουρα όχι λόγω «δύσκολων» διαπραγματεύσεων. Βέβαια, για ακόμη μια φορά η Τράπεζα καθυστέρησε την ενημέρωση των εργαζομένων ώστε να προηγηθεί η «πανηγυρική» ανακοίνωση 216/15-6-2021 του αντιπροσωπευτικού σωματείου Union.

Για ουσιώδη θέματα όμως που απασχολούν τους συναδέλφους, ούτε διαπραγμάτευση, ούτε πράξη, ούτε κουβέντα. Μόνο μια ασαφής(;) αναφορά για την υπέρμετρη διαθεσιμότητα του κάθε συναδέλφου, όπου όποια ώρα και στιγμή εκτός του συμβατικού - νόμιμου ωραρίου είναι δεσμευμένος να συμμετέχει σε "teams", να συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του απαντώντας σε  τηλέφωνα ή να παρακολουθεί συνεχώς τα e-mails που σωρηδόν κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα μέσα σε αυτά να χάνονται και τα ουσιώδη. Ευτυχώς που πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Ενημέρωσης τις δηλώσεις της Διοίκησης για το υβριδικό μοντέλο εργασίας στις εγκαταστάσεις της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, που πλέον παγιώνεται (εθελοντικά;) με κατ΄ αρχάς δύο ημέρες εργασίας  στο σπίτι και τρεις στο γραφείο και βέβαια την προοπτική επέκτασης παραμονής παραπάνω ημερών στο σπίτι. Εδώ δεν πρέπει να «συμφωνηθούν» κανόνες;

Για την έγκυρη ενημέρωση όλων των εργαζομένων αναφέρουμε ότι τα ακόλουθα συμφωνηθέντα στην πρόσφατη ΕΣΣΕ με την Τράπεζα, αποτελούν προτάσεις του συλλόγου μας οι οποίες είχαν κατατεθεί, μαζί με πλήθος άλλων κυρίως οικονομικών απαιτήσεων, στις 8/1/2021 με σχετικό υπόμνημα διεκδικήσεων:

 

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Για μία ακόμη φορά, η εποικοδομητική συνεισφορά του Συλλόγου μας και οι συνεχείς προτάσεις για βελτίωση του εργασιακού μας περιβάλλοντος είναι προφανείς και αδιαμφισβήτητες. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι, παρά το ότι δεν είμαστε το αντιπροσωπευτικό σωματείο, παρεμβαίνουμε δημιουργικά, προτείνουμε ουσιαστικές βελτιώσεις και  γινόμαστε αποδεκτοί γιατί οι προτάσεις μας είναι τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές.

Όσο και να πανηγυρίζουν κάποιοι για τις επιτυχίες τους ή να διαμαρτύρονται κάποιοι άλλοι για άσχετα με την ΕΣΣΕ θέματα, τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των συναδέλφων αντιμετωπίζονται και λύνονται παράπλευρα, αθόρυβα και ουσιαστικά.

Εκτίμησή μας είναι ότι χάθηκε μια καλή ευκαιρία για ουσιαστική οικονομική ανταμοιβή των προσπαθειών του προσωπικού.

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

          Για το Διοικητικό Συμβούλιο

        Ο Πρόεδρος             Η Γεν. Γραμματέας

Θ. Χαραλαμπόπουλος         Μ. Φεστερίδου