ΑΘΗΝΑ 2-2-2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  Νο 18

ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΔΕΙΕΣ – ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΔΕΙΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ

 

Συνάδελφοι,

             Πληροφορηθήκαμε ότι με απόφαση της διοίκησης, πληρώθηκαν τα υπόλοιπα αδειών που δεν είχαν ληφθεί από τους συναδέλφους (χωρίς βέβαια δική τους υπαιτιότητα) την Παρασκευή 30.1.2015.

            Δυστυχώς στην Eurobank συνεχίζουν ακάθεκτοι να ανακαλύπτουν τα … αυτονόητα  με τεράστια καθυστέρηση και πολύ θόρυβο, προκαλώντας κάθε φορά την κοινή λογική και το περί δικαίου αίσθημα.

             Δηλαδή οι άδειες (ετήσιες κανονικές κ.α.) που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία και τις  Σ.Σ.Ε. είναι υποχρεωτικό να εξαντλούνται  εντός του ημερολογιακού έτους  και με ευθύνη των αρμοδίων της Τράπεζας (ανθρώπινο δυναμικό  – διευθύνσεις τομέων περιφερειών κλπ.). Επίσης απαγορεύεται ρητώς από τον νόμο η μεταφορά των αδειών  στο επόμενο έτος.

             Βέβαια και είναι αποκλειστική ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών της Τράπεζας η μη λήψη της κανονικής αδείας, όπου συμβαίνει αυτό, διότι η Τράπεζα παρακολουθεί τα υπόλοιπα των αδειών καθημερινά, όπως επίσης γνωρίζει και τα πολλά κενά που υπάρχουν στα καταστήματα και στις υπηρεσίες, ειδικά τώρα ένα χρόνο …. μετά τις αποχωρήσεις – εθελούσιες και είναι υποχρέωσή της να τα συμπληρώσει.

              Ακόμα είναι στο «χέρι των αρμοδίων» να σταματήσουν επιτέλους οι παράλογες πιέσεις σε όλους τους συναδέλφους για την επίτευξη των διαφόρων περιώνυμων και «άπιαστων» στόχων , που έχουν το αποτέλεσμα να πιέζονται όλοι … ακόμα και στο θέμα της χρήσης της ετήσιας κανονικής άδειας.

              Επομένως είναι ευθύνη και υποχρέωση της Τράπεζας να χορηγεί την άδεια σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες των συναδέλφων (οικογενειακές  κ.λ.π.) εντός του έτους ειδάλλως πρέπει να την αποζημιώνει και όταν είναι υπαιτιότητάς της η αποζημίωση να είναι διπλάσια σύμφωνα με τον νόμο.

              Η βιασύνη δε της Τράπεζας να πληρώσει και να μηδενίσει τις άδειες (κοίτα τι κάνουν οι αλλαγές…!!!) δημιούργησε μία αδικία, γιατί πολλοί συνάδελφοι μετά από πιέσεις υποχρεώθηκαν να πάρουν άδειες προηγουμένων ετών μέσα στον Ιανουάριο του 2015, οι οποίες μετά την πληρωμή τους χρεώθηκαν σαν κανονικές άδειες για το έτος 2015!!!.

            Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο και πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί αυτή η αδικία που σε τελική ανάλυση έγινε με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τράπεζας και χωρίς να ρωτήσει κανέναν……

             Αυτή η παρέμβασή μας, έρχεται πάλι να ξαναθυμίσει τις αιτίες που προκαλούν αυτά τα προβλήματα και να επισημάνει ότι όταν τηρείται η εργατική νομοθεσία και οι Σ.Σ.Ε. και υπάρχει ο απαραίτητος διάλογος με τα Σωματεία του χώρου αποφεύγονται τέτοιες αδικίες  σε βάρος των εργαζομένων.

           Ας καταλάβουν κάποτε όλοι ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με το ανάλογο εργασιακό κλίμα και όχι με το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε».

 

                                                         Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

                                                               Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                              Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

                     Θ. Χαραλαμπόπουλος                                                                        Χ. Ακριτίδης