Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2023

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 31

Τι προτιμάς: σοφή τρέλα ή ανόητη λογική;

(Μιγκέλ Θερβάντες, Ισπανός συγγραφέας 1547-1616)

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Για μία ακόμα φορά απορούμε και ταυτόχρονα καταγγέλλουμε τις εμμονές του HR (ναι ΑΥΤΟ  έδειξαν όλοι) για την αμετακίνητη στάση του να εξαντληθούν οι υπολειπόμενες ημέρες αδείας του προσωπικού (σώνει και καλά) μέχρι το τέλος του έτους. Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν το HR έχει  άγνοια νόμου ή ηθελημένα παρανομεί μιας και υπάρχει σαφής διάταξη Νόμου (άρθρο 61, Ν.4808/2021) περί εξάντλησης των υπολοίπων κανονικής αδείας μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του επόμενου έτους. Αναμένουμε από την Ανώτατη Διοίκηση της Τράπεζας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αποτροπής παράνομων δράσεων.

Στην πράξη, το HR για να πιέσει το προσωπικό να εξαντλήσει όλη του την άδεια εντός του 2022, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου κρατούσε την εφαρμογή SAP κλειδωμένη μη επιτρέποντας να καταχωρηθεί άδεια εντός του 2023. Τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση του Συλλόγου μας ώστε να ενσωματωθεί στο SAP το «γράμμα του Νόμου».

Αποτέλεσμα αυτής της παράνομης πρακτικής του HR, πολλοί συνάδελφοι κάθε βαθμίδας (!) ...σωστά διαβάζετε ... κάθε βαθμίδας (!) ήταν να αναγκαστούν από τον επαγγελματισμό τους και κυρίως από την ηθική υποχρέωση απέναντι στους λοιπούς συναδέλφους που προσπαθούσαν να επιτύχουν τους στόχους τους προκειμένου να «ανοίξει» η περιβόητη ανταπόδοση, παρότι είχαν υποχρεωθεί σε κανονική άδεια, να ενεργοποιήσουν τα pc's από τα σπίτια τους προκειμένου να προωθήσουν τις εργασίες στα μη «Core» συστήματα και όπου αλλού μπορούσαν.

Και να ήταν μόνο αυτό!

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε έναν άνευ προηγουμένου οργασμό μετακινήσεων στις περιφέρειες και τα καταστήματα του δικτύου (κυκλοφόρησε άλλωστε η πράξη Διοίκησης Νο 2/12-1-2023), που αφορά σε περιφερειακούς διευθυντές, διευθυντές καταστημάτων, Senior Rm's και Rm's και τουλάχιστον ως πρώτη ματιά δίνεται η εντύπωση πως ...μάλλον τίποτα δεν ήταν κατάλληλα στημένο μέχρι σήμερα ή ...ότι βρέθηκε τελικά η ...»συνταγή της επιτυχίας»!

Η «φασαρία» αυτή άλλωστε είχε ξεκινήσει, με άσχημο ομολογουμένως τρόπο, από τις μέρες των εορτών, δημιουργώντας αρνητική εικόνα και αναστάτωση τόσο στην επαγγελματική όσο και προσωπική ζωή των εργαζομένων. Η εικόνα προσομοιάζει δε, με προπονητή ποδοσφαίρου που δεν γνωρίζει τους παίκτες και δοκιμάζει σε κάθε παιχνίδι νέα ενδεκάδα για να κερδίσει τον αγώνα (αν θυμόμαστε καλά κανένας τέτοιος coach δεν κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα!).

Θυμίζουμε ότι η μόνιμη διαπίστωση κάθε χρόνο είναι ότι δυστυχώς... «μας ξέφυγε το πρώτο τρίμηνο»!

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ένα είναι σίγουρο! Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα σταθούν πάλι αντάξιοι των προκλήσεων και με τον επαγγελματισμό που τους διακρίνει θα κάνουν για μία ακόμα φορά την υπέρβαση προσπαθώντας να «πετάξουν» για να φτάσουν άπιαστους στόχους. Ενώ, όπως η ιστορία μας έχει αποδείξει, κανένας από τους «ασκούμενους επί χάρτου» θαυματοποιούς δεν θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το «πάλι μια από τα ίδια».

 

                                    Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.

 

                                      Για το Διοικητικό Συμβούλιο

            Ο Πρόεδρος                                            Η Γεν. Γραμματέας

    Θ. Χαραλαμπόπουλος                                          Μ. Φεστερίδου