Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
A+ R A-

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 25

ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η περίοδος της καλοκαιρινής ξεκούρασης παρήλθε και την φετινή χρονιά, μετά από το επιτυχές - σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης - α΄6μηνο του έτους που έκλεισε από πλευράς κερδοφορίας σε επίπεδα «εποχής πάρτυ», δηλαδή με άρωμα δεκαετίας 2000 - 2010.

Έτσι λοιπόν βρισκόμαστε για μία ακόμη φορά στο σημείο που θα μας ζητηθεί να εντείνουμε τις προσπάθειές μας έτσι ώστε το κλείσιμο του έτους να στεφθεί με την αναμενόμενη υπέρβαση των προσδοκιών της Διοίκησης.

Όμως, συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα πολλά θέματα, που μας απασχολούν όλους στο σύνολό τους, σημαντικά, επίκαιρα και  δυστυχώς διαχρονικά...

Πίεση για την τελική ευθεία......  

Ένας σώφρονας εργοδότης δεν θα υιοθετούσε ποτέ ως πρακτική την μόνιμη πίεση, την απειλή και πολλές φορές τον εκβιασμό των εργαζομένων, προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του.

Αυτονόητα οι συγκεκριμένες μεθοδεύσεις είναι κατακριτέες από όλους και σε κάθε επίπεδο: ενημερωτικό, εκπαιδευτικό, καθοδηγητικό, μεθοδολογικό, εργασιακό, ανθρωπιστικό κ.ο.κ.

Πουθενά σήμερα, στις σύγχρονες κοινωνίες, δεν συνιστά κανείς τέτοιου είδους αναχρονιστικούς χειρισμούς για την επίτευξη του σκοπού του εργοδότη.

Παρά το ότι είμαστε στο 2022, οι κάθε είδους «μουτζαχεντίν» εντός του Οργανισμού (ευτυχώς λίγοι) και με το ματαιόδοξο σκεπτικό που τους διακατέχει, αναλαμβάνουν στον επαγγελματικό τους μικρόκοσμο τέτοιες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αισθανθούν ηγήτορες και αποτελεσματικοί, λειτουργώντας ως «Βασιλικότεροι του Βασιλέως», προκαλώντας με την παραβατική συμπεριφορά τους αφόρητη πίεση στους εργαζόμενους για να επιτύχουν τους κάθε μορφής στόχους. 

Επίσης, οι «μη σκεπτόμενοι» με την παραβατική συμπεριφορά τους προξενούν ζημιά και στην φήμη της Τράπεζας.

Λοιπόν, προτρέπουμε ισχυρά τους συναδέλφους να μας τους υποδεικνύουν αμέσως, προκειμένου να λαμβάνει γνώση για τα «κατορθώματά τους»  η Διοίκηση της Τράπεζας αλλά και ο νομικός μας σύμβουλος,  ώστε εφόσον προκύπτουν ακραίες και ανάρμοστες συμπεριφορές να καταγγέλλονται δεόντως και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Θα πρέπει πάντα να έχουν κατά νου ότι η επίτευξη των αποτελεσμάτων της Τράπεζας  είναι το προϊόν του καθημερινού αγώνα των εργαζομένων σε όποιο πόστο και να βρίσκονται, σε όποια βαθμίδα και αν λειτουργούν.

«Φήμες, φήμες μην ακούς τις φήμες…»

Η άκρη του «σπασμένου τηλεφώνου» βγάζει την είδηση του κλεισίματος επιπλέον καταστημάτων ίσως μέχρι το τέλος του έτους, με ενεργοποιημένη την ανάλογη «διαδικασία εθελουσίας εξόδου» από την υπηρεσία η οποία έχει ήδη ενεργοποιηθεί ... με «λαγούς» τους ήδη εν κρυπτώ συμφωνημένους συναδέλφους (και όχι μόνο).

Από την γενικότερη πληροφόρησή μας η Διοίκηση της Τράπεζας φροντίζει να το διαψεύδει, πλην όμως η ανασφάλεια για το μέλλον των διαθέσιμων θέσεων στο μελλοντικό Δίκτυο Καταστημάτων της Τράπεζας, οδηγεί πολλούς συναδέλφους στην αναζήτηση θέσης σε Κεντρικές Υπηρεσίες προκειμένου να «επιβιώσουν» και να κερδίσουν λίγο ακόμη χρόνο στην εργασία.

Εάν τελικά η Διοίκηση προβεί στη συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων, θεωρούμε αδήριτη ανάγκη την ενίσχυση των αποψιλωμένων από προσωπικό υπόλοιπων Καταστημάτων.

Επίσης, όσοι επιθυμούν να  αποχωρήσουν με πραγματική βούλησή τους και όχι με μεθοδεύσεις του πρόσφατου παρελθόντος «τύπου θεσσαλικού κάμπου», όπου «μικτό κλιμάκιο εκκαθαρίσεων προσωπικού» με «αγκαζέ» δικαστικό επιμελητή μοίραζε ετοιμοπαράδοτες απολύσεις (τροποιητικές καταγγελίες) προκειμένου να εξαναγκάσει σε αποδοχή του προγράμματος εθελουσίας σε δεύτερο χρόνο. Μάλιστα φθάνοντας και στο σημείο να απομακρύνει παρανόμως συνδικαλιστικά στελέχη που έσπευσαν σε υποστήριξη των εργαζομένων. Αλήθεια, είναι σε γνώση της Διοίκησης και αν ναι συμφωνεί με αυτές τις πρακτικές;

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Δεν προλάβαμε καλά - καλά να την εφαρμόσουμε και κάποιοι «μουτζαχεντίν», που αναγράφονται και παραπάνω, ξεκίνησαν τις ευρεσιτεχνίες του τύπου: «... χτύπα κάρτα για αποχώρηση στην ώρα σου και κάτσε μέχρι να τελειώσεις αυτά που σου ζήτησα...». Εννοείται χωρίς να πληρωθεί η  υπερωρία.

Σύμφωνα με τις επανειλημμένες ανακοινώσεις της Δ/νσης Προσωπικού, «…το ωράριο των εργαζομένων πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα (βλ. Ανακοίνωση Αρ. 18/01/09/2022). Επίσης, λόγω των υψηλών χρηματικών προστίμων που επιβάλλονται στο εργοδότη, σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις.…».

Οι «πρωταγωνιστές» αυτών των πρωτοβουλιών πρέπει αμέσως να γνωστοποιηθούν στη Διοίκηση της Τράπεζας, προκειμένου να λάβει τέλος η παράνομη δράση τους.

Οι επικεφαλής πρέπει να φροντίζουν για την εξασφάλιση των απαιτούμενων υπερωριών ώστε να λειτουργούν ομαλά οι μονάδες/καταστήματα και να πάψουν οι ενοχλήσεις του HR για την τήρηση του ωραρίου. Δεν μπορεί η τελική ευθύνη να καταλογίζεται στους εργαζόμενους.

Καθαρή κερδοφορία Α΄εξαμήνου και προβλεπόμενη έτους

Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε την ανακοίνωση της Διοίκησης για τα αποτελέσματα της Τράπεζας στο Α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς, αλλά δυστυχώς δεν ακούσαμε και κάποια βελτίωση στις οικονομικές αποδοχές των εργαζομένων άμεσες και έμμεσες, πλην των 300 ευρώ που μοιράσθηκαν με μορφή voucher. Προφανώς, αυτό  αποτέλεσε «τρίπλα» στο πολυετές πάγωμα των μισθών, της κατάργησης των κουπονιών (ticket restaurant) για τα οποία παρακολουθούμε σε διαφήμιση της εταιρείας που τα προσφέρει ότι, αποτελούν υψηλότερο ακόμα κίνητρο χρήσης τους από τους εργοδότες με βάση τα αναγραφόμενα από την εκδότρια Edenred: «...σημαντικό πλεονέκτημα για την εταιρεία αποτελεί επίσης το γεγονός ότι βάσει νόμου (Ν.2336/95, Ν. 3296/04, Ν.3842/10 και Ν.4172/13 άρθρο 14) εκπίπτουν ως παραγωγική δαπάνη μέχρι 6€/ημέρα και ανά εργαζόμενο, προσφέροντας συνολικά έως και 1.452€ ετησίως σε κάθε εργαζόμενο...», αλλά και της μειωμένης παροχής για καύσιμα τα οποία έχουν εκτιναχθεί ως ανελαστική δαπάνη για όλους μας.

Είναι υποχρέωση της Τράπεζας να αναθεωρήσει τις πολιτικές εποχής κρίσης και να εξορθολογήσει τις κάθε είδους αμοιβές προς τους εργαζόμενους, καθώς η αύξηση κερδοφορίας που καταγράφει δεν υλοποιείται ρομποτικά ούτε προέρχεται από αόρατες δυνάμεις. Είναι το προϊόν του μόχθου και της εργατικότητας του προσωπικού της που εδώ και χρόνια «βάζει πλάτη» αναμένοντας τις καλύτερες ημέρες για όλους.

Κι επιπλέον, έρχεται η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα που αναφέρουν ότι, σχεδόν δύο μηνιαίοι  κατώτεροι μισθοί είναι η επιβάρυνση των Ελλήνων εργαζομένων από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, καταδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη εισοδηματικών αυξήσεων (βλ. συνημμένο Δελτίο Τύπου ΓΣΕΕ)

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Όλοι μας έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε τις συνθήκες εργασίας μας και πρέπει να καταγγέλλουμε τις ανάρμοστες συμπεριφορές (και κυρίως αυτές που δυσκολευόμαστε περισσότερο και αφορούν παρενοχλήσεις κάθε είδους) ώστε να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι και να ενεργήσει αποτρεπτικά για τυχόν επίδοξους μιμητές τους. 

Ο σύλλογός μας, διαχρονικά είναι  αρωγός στην δίκαιη και ρεαλιστική αντιμετώπιση του καθημερινού μας εργασιακού βίου και σε κάθε περίπτωση θα παρεμβαίνει εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα για την στήριξη όλων των εργαζομένων.

 

                                                       Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

                                                        Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                                    Ο Πρόεδρος                                            Η Γεν. Γραμματέας

 

                          Θ. Χαραλαμπόπουλος                                        Μ. Φεστερίδου

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

 

Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No11

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No10

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No9

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No8

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No7

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No6

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No5

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No4

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No3

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No2

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No1

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 1, Τ.Κ. 106 79
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 3614363, 210 3614319 (4 γραμμές)
FAX: 210 3613047, 210 3614270
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 55, Τ.Κ. 54631
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX: 2310243843
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Άμεση Επικοινωνία

E-mail:
Θέμα:
Μήνυμα: