Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
A+ R A-

Αθήνα 17 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νo 25

ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

 

Η υπόθεση ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ εξελίσσεται σε δυνατό γρίφο άμεσα επηρεαζόμενο από το ευμετάβλητο αλλά επιπλέον δυσοίωνο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που επικρατεί στη χώρα μας, προσφέροντας ίσως περιορισμένες εναλλακτικές προτάσεις.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με ορατές δυστυχώς πλέον δραματικές επιπτώσεις.

Έχοντας λοιπόν κλείσει ένας κύκλος ενεργειών για την αποχώρησή μας από το ταμείο, καθώς αυτό δεν μπορεί να εκπληρώσει τον καταστατικό του σκοπό, ίσως χρειάζεται να κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση των γεγονότων που έχουν συμβεί στο μεσοδιάστημα από την τελευταία μας ενημέρωση.

Και ενώ οι συνδικαλιστικές και δικαστικές  διενέξεις με τους συλλόγους των συνταξιούχων καλά κρατούν, υπήρξε ευθεία κυβερνητική παρέμβαση με επιστολή προς την διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, η οποία δημιούργησε νέα δεδομένα. Μέσα από αυτή αμφισβητείται η αυτονομία και αυτοδιαχείρισή του, όπως πηγάζει μέσα από το νόμο και το καταστατικό. Αμφισβητούνται  κατ΄ επέκταση και τα άρθρα που ρυθμίζουν την δυνατότητα αποχώρησης και επιστροφής των εισφορών.

 Από την πρώτη στιγμή της παρέμβασης καταθέσαμε υπόμνημα απόκρουσης της υπουργικής αυθαιρεσίας, εκπονημένο από το νομικό μας σύμβουλο, καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να ανακαλέσει άμεσα οποιαδήποτε περίεργη, άστοχη και αβάσιμη κατά το νόμο και ουσία παρέμβαση στη λειτουργία του ΤΑΠΙΛΤ- ΑΤ. Παράλληλα συμμετείχαμε σε όλες τις κοινές συσκέψεις των συλλόγων, νομικών ακόμα και της ΟΤΟΕ με την διοίκηση του ταμείου για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής παρέμβασης. Συμμετείχαμε και στις δύο ως τώρα πραγματοποιημένες συναντήσεις με το αρμόδιο Υπουργείο.

Στην τελευταία μάλιστα κοινή συνεδρίαση συλλόγων και Δ.Σ. ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ εκδόθηκε κοινό ψήφισμα στήριξης του αυτόνομου και αυτοδιαχειριστικού χαρακτήρα, όπως είναι αναγνωρισμένος από την πολιτεία  επιτρέποντάς του την  ως σήμερα λειτουργία.

Αναμένεται νέα συνάντηση διοίκησης ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και υπουργείου τις προσεχείς ημέρες και εν όψει της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Με δική μας πρωτοβουλία πραγματοποιήσαμε χρήσιμες συζητήσεις με τα σωματεία του χώρου μας για την πιθανή ανάληψη κοινής δράσης. Προβλέπουμε και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στο ίδιο κλίμα και στο μέλλον, για όφελος του συνόλου των ασφαλισμένων συναδέλφων μας στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ όταν θα χρειασθεί να θέσουμε όλοι μαζί τους όρους και τις προϋποθέσεις αξιολογώντας την πιο αξιόπιστη και συμφέρουσα λύση που θα επιλεγεί.

 

Τα προβλήματα του ταμείου είναι γνωστά: κλειστή ομάδα ασφαλισμένων με ευθύνη της Πολιτείας χωρίς την είσοδο νέων μελών, απομείωση αποθεματικών λόγω PSI, απαξίωση επενδύσεων, ατολμία διοικήσεων, εθελούσιες έξοδοι τραπεζών χωρίς αναπλήρωση εισφορών, απαιτήσεις συνταξιούχων κ.λ.π. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι έχει ημερομηνία λήξης παρά τις φιλότιμες ομολογουμένως προσπάθειες της σημερινής διοίκησης για εξορθολογισμό των παροχών.

Είχαμε έγκαιρα διαγνώσει την αδυναμία βιωσιμότητας γι’ αυτό και πρώτοι πήραμε τις αποφάσεις εκείνες που απαιτούνται ώστε να διασφαλισθεί το σύνολο των εισφορών μας (3% των εργαζομένων και 4% του εργοδότη).

Παρόλα αυτά ο Σύλλογός μας όλο αυτό το διάστημα ήταν πάντα παρών, δίνοντας μάχες μαζί με όσους προσπαθούσαν να βρουν αξιόπιστες λύσεις στο διαχρονικό αυτό πρόβλημα. Και συνεχίζει να στηρίζει όλες τις προσπάθειες σεβόμενος πάντοτε τις προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας τις συνεργασίες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι άλλαξε τον κύριο στόχο του. Απλά αντιμετωπίζει τα πάντα με πνεύμα συνεργασίας και καλής πίστης. Μέσα από τις ενέργειές μας προσπαθούμε να διασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλους αυτούς που σήμερα πληρώνουν, με την ελπίδα ότι ίσως κάποτε να καταφέρουν κι αυτοί να εισπράξουν το όποιο πολυπόθητο βοήθημα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, το οποίο βεβαίως ούτε εγγυημένο από το κράτος είναι αλλά ούτε και από τους εργοδότες.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ.

Παράλληλα υλοποιώντας τις αποφάσεις τόσο της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, του Πανελλαδικού Δημοψηφίσματος αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, με την κατάθεση της σχετικής αίτησης ομαδικής αποχώρησης, συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε τις απαιτούμενες  εξουσιοδοτήσεις από τα μέλη μας αλλά και τους ενδιαφερόμενους : εν ενεργεία αποχωρούντες, αυτούς που είναι σε αναμονή ή αναστολή συνταξιοδότησης και τους συνταξιούχους με θετικό ισοζύγιο. Η δήλωση-εξουσιοδότηση είναι υποχρεωτική για όσους ενδιαφέρονται και έχει συνταχθεί από το νομικό μας σύμβουλο ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στο νέο καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι αν και όταν φυσικά προχωρήσει η διαδικασία ομαδικής αποχώρησης, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια τις όποιες εξελίξεις.

Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενη ανακοίνωση μας έχουμε εκτενώς αναφέρει τις δυνατότητες που παρέχει το νέο καταστατικό στα μέλη μας.

Σε κάθε περίπτωση αποχώρησης ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος από το νόμο, να ασφαλίσει τον εργαζόμενο για επικουρική ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑ (στην περίπτωσή μας) με ελάχιστο χρόνο παραμονής τα 15 έτη και με την επιφύλαξη βεβαίως νέων δεδομένων που ενδεχομένως να προκύψουν.

 

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,

Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι οι καταστάσεις είναι δύσκολες, πρωτόγνωρες και πολύπλοκες και για όλους τους εμπλεκόμενους. Εμείς προχωράμε με συνέπεια έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το δίκαιο των μελών μας, στο Ταμείο.

Επίσης πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στην προσέγγιση οποιασδήποτε πτυχής του σοβαρού αυτού θέματος και σας καλούμε να μην δίνετε καμία απολύτως σημασία σε φήμες ή διαδόσεις που κυκλοφορούν ανεύθυνα μέσω e-mails, ανακοινώσεις ή δημοσιεύματα σε sites, δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις, προβληματίζοντας και αποπροσανατολίζοντας τελικά όλους.

Η επιλογή σας πρέπει να είναι μία: άμεση επικοινωνία με το Σύλλογο για έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση.

Για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη θα σας κρατάμε ενήμερους.

 

                                             Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

                                               Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

 Θ.  Χαραλαμπόπουλος                                                                  Χ. Ακριτίδης

 

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

 

Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No11

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No10

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No9

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No8

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No7

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No6

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No5

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No4

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No3

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No2

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No1

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 1, Τ.Κ. 106 79
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 3614363, 210 3614319 (4 γραμμές)
FAX: 210 3613047, 210 3614270
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 55, Τ.Κ. 54631
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX: 2310243843
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Άμεση Επικοινωνία

E-mail:
Θέμα:
Μήνυμα: