Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2021

 

                                                                         ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 99

                                                                 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου συνάντηση των εκπροσώπων του Συλλόγου μας Θεόδωρου Χαραλαμπόπουλου, Ιωάννη Τσαντίκου και Μαρίας Φεστερίδου με την Διοίκηση της Τράπεζας την οποία εκπροσώπησαν οι κ.κ. Φωκίων Καραβίας Διευθύνων Σύμβουλος, Νατάσα Πασχάλη Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Παναγιώτης Σωτηρόπουλος Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων.

 

Η συζήτηση περιελάμβανε τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα:

 

BUSINESS PLAN ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 3ου ΤΡΙΜΗΝΟΥ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος μας ενημέρωσε ότι τέλος Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου και ότι αυτά συνεχίζουν να είναι καλά κάτι που αντικατοπτρίζεται ήδη στην τιμή μετοχής της τράπεζας. Το business plan για το επόμενο διάστημα είναι σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Η εξαγορά της H.S.B.C δεν προχώρησε τελικά καθώς αποσύρθηκε το ενδιαφέρον από την πλευρά της Τράπεζας και θα συζητηθεί επίσης η ανανέωση της συνεργασίας με τα  ΕΛ.ΤΑ. η οποία λήγει φέτος.

 

ΑΥΞΗΣΕΙΣ - ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Με αφορμή τα καλά αποτελέσματα που θα παρουσιαστούν σύντομα, ρωτήσαμε τη Διοίκηση αν θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθούν stock options στο προσωπικό όπως και μερίσματα. Μάθαμε ότι έχουν δοθεί από πέρυσι stock options σε κάποιους εργαζόμενους και για να δοθούν μερίσματα θα πρέπει να επιτραπεί κάτι τέτοιο από τις εποπτικές αρχές και θα αφορούν τη χρήση του 2022.

Για μια ακόμη φορά, ζητήσαμε να επανέλθουν οι διατακτικές σίτισης τουλάχιστον για το κατώτερο μισθολογικά προσωπικό. Η Τράπεζα δεσμεύτηκε να το εξετάσει στο Business plan του 2022-2024.

Θα επιμένουμε σ αυτό το αίτημά μας συνάδελφοι, μέχρι να πραγματοποιηθεί.

 

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Η τάση περαιτέρω συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων παραμένει και είναι διεθνής. Στην Ελλάδα η Eurobank έχει το μικρότερο Δίκτυο σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δεν προβλέπεται κλείσιμο καταστημάτων και δεν έχει προγραμματιστεί νέα εθελούσια έξοδος. Η κατάσταση είναι ρευστή καθώς επηρεάζεται από την πανδημία κι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Μετά τα διαδοχικά προγράμματα εθελουσιών, τη συρρίκνωση του Δικτύου και την πανδημία που έχουν φέρει τους συναδέλφους στα όρια των αντοχών τους, έχουν και να υποστούν επιπλέον έναν καθημερινό κυριολεκτικά βομβαρδισμό, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ μηνυμάτων μέσω e-mail και Viber για στόχους, με τρόπο πιεστικό και συχνά με χαρακτηρισμούς που δεν τιμούν τους αποστολείς και εμπνευστές τους.Το δικαίωμα της αποσύνδεσης της εργασίας πρέπει να γίνεται σεβαστό και η Διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει.

Οι συνάδελφοι είναι έμπειροι, έχουν δοκιμαστεί στα δύσκολα κι έχουν στηρίξει με την εργασία τους την Τράπεζα. Δεν χρειάζονται υπενθυμίσεις τόσες φορές τη μέρα για το τι πρέπει να κάνουν, γιατί το μόνο που επιτυγχάνεται έτσι είναι να αυξάνεται το άγχος τους και να δαπανούν πολύτιμο χρόνο από την εργασία τους προκειμένου να τις διαβάσουν.

 

Τ.Ε.Α.

 Η διαδικασία εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές προχωράει ομαλά, χωρίς να υπάρχει ακόμη κάτι πιο συγκεκριμένο ως προς το πότε ακριβώς θα τεθεί σε ισχύ το νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ζητήσαμε να αυξηθεί το 2ωρο που δικαιολογεί η Τράπεζα ανά μήνα προκειμένου να εκπαιδευτεί το προσωπικό. Το θεωρούμε ανεπαρκές διότι προκειμένου να ολοκληρώσουν τα σεμινάρια, δαπανούν μεγάλο μέρος και από τον προσωπικό τους χρόνο. Θα φιλτραριστεί επίσης εκ νέου η δεξαμενή των courses στο LinkedIn.

Τους επισημάναμε επιπλέον το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τις μετακινήσεις σε νέες θέσεις εργασίας χωρίς όμως να υπάρχει επαρκής εκπαίδευση προκειμένου να αναλάβουν οι συνάδελφοι τα νέα τους καθήκοντα.

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ

Όπως ενημερωθήκαμε από τη Διοίκηση, το ποσοστό εμβολιασμού του προσωπικού στην Τράπεζα κυμαίνεται στο 85% (στα επίπεδα δηλαδή που κινούνται και οι υπόλοιπες Τράπεζες στην Ελλάδα), τηρούνται τα μέτρα προστασίας και η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στο χώρο μας δείχνει ότι προέρχονται από το εξωτραπεζικό περιβάλλον. Επίσης δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό μετάδοσης από πελάτη σε υπάλληλο.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε σχετικά με το ποιοι θα διεκπεραιώνουν τελικά τη διαδικασία ελέγχου των απαιτούμενων τεστ και των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης στο Δίκτυο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και τη σχετική ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού covid-19, που θα ισχύσουν από 6-11-2021.

Η Τράπεζα μας ενημέρωσε ότι πρόθεσή της είναι να μην αναθέσει το συγκεκριμένο αντικείμενο σε εξειδικευμένο προσωπικό ασφαλείας αλλά να διενεργούν τους ελέγχους οι υφιστάμενοι υπάλληλοι του Δικτύου, με την προτροπή να μην εμπλέκονται σε διενέξεις με τους πελάτες. Διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως και δηλώσαμε την απερίφραστη και κατηγορηματική αντίθεσή μας στην λήψη οποιασδήποτε τέτοιας απόφασης, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των συναδέλφων. Σημειώσαμε ότι το ανωτέρω αντικείμενο δεν συνάδει με τη φύση των τραπεζικών καθηκόντων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ανεπίτρεπτο, οι συνάδελφοι να έρχονται σε αντιπαράθεση με τους πελάτες της Τράπεζας.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις στο χώρο μας είναι σοβαρές, σε αντίθεση με τον τρόπο διαχείρισης και ελέγχων που έχει επιλέξει η Διοίκηση κι έχει αποστείλει στα καταστήματα, στο προσωπικό των οποίων έχει μετακυλήσει όλο το βάρος και την ευθύνη.

Θέτουμε προ των ευθυνών της την Τράπεζα για περιστατικά βίας και προπηλακισμούς που μπορεί να προκύψουν και θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των μελών μας. Εφόσον δεσμεύτηκε η Διοίκηση ότι θα επανεξετάσει την κατάσταση μετά την εφαρμογή αυτών που προτείνει, καλύτερα ας γίνει τώρα, πριν προκύψει οτιδήποτε δυσάρεστο…

Παρακολουθούμε στενά το μείζον αυτό θέμα για τους συναδέλφους του Δικτύου και σε συνεργασία και με την ΟΤΟΕ, θα σας ενημερώσουμε για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Καλούμε τους συναδέλφους να μας γνωστοποιούν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.  Καμία τραπεζική συναλλαγή δεν πρέπει να διενεργείται από υπάλληλο σε εξωτερικό χώρο!

 

Προς ενημέρωσή σας επισυνάπτεται εξώδικο της ΟΤΟΕ προς τις διοικήσεις των Τραπεζών που απεστάλη στις 5/11/2021.

 

 

 

                                                            ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Attachments:
Download this file (ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΤΟΕ.PDF)ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΤΟΕ.PDF[ ]407 kB