Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2021

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 98

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ (;) ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ο σκοπός του προγραμματισμού της κανονικής άδειας που γίνεται στην αρχή κάθε έτους είναι να εξασφαλιστεί αφενός η απρόσκοπτη λειτουργία της Τράπεζας σε κάθε τμήμα της παρά τις απουσίες των υπαλλήλων της και αφετέρου να επιλέξουν οι ίδιοι τις μέρες αναψυχής τους ή άλλων υποχρεώσεων τους εκτός εργασίας.

Είναι τόσο σημαντικό να μπορούν οι εργαζόμενοι να προγραμματίζουν και να λαμβάνουν στη διάρκεια του έτους την κανονική τους άδεια όταν εκείνοι το επιθυμούν, ώστε η εργατική νομοθεσία έχει προβλέψει σχετικά, προκειμένου να το διασφαλίζει.

Ισχύει όμως αυτό στην Τράπεζα; Προγραμματίζουν οι υπάλληλοι την ετήσια κανονική τους άδεια μέσα στα αυθαίρετα και ασφυκτικά όρια προγραμματισμού που έχει θέσει με την από 2/10/2019 Κατευθυντήρια Οδηγία Αδειών όπως οι ίδιοι θέλουν;

Σύμφωνα με όσα μας καταγγέλλουν, η απάντηση είναι πως μάλλον όχι.

Η Οδηγία αυτή υποχρεώνει να λαμβάνεται το 35% της άδειας μέχρι τέλος Μαΐου και το 85% μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, με συνέπεια οι 10 συνεχόμενες εργάσιμες μέρες που προβλέπει η εργατική νομοθεσία να λαμβάνονται μέσα στο έτος, να είναι αναγκαστικά προγραμματισμένες μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. Η «ελαστικότητα» στην τήρηση εννοεί απλά τη δυνατότητα του ελεύθερου προγραμματισμού με δεδομένα όμως αυτά τα ποσοστά. Δηλαδή πρακτικά, δεν αφήνει σε κανέναν υπάλληλο για το επόμενο 3μηνο μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 4 μέρες! Τη στιγμή που με τις τελευταίες αλλαγές στα εργασιακά, επιτρέπεται ακόμη και μεταφορά υπολοίπου μέσα στους 3 πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς!

Ο Σύλλογος έχει θέσει το θέμα του τρόπου που γίνεται ο προγραμματισμός αδειών αρκετές φορές στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και μετά την τελευταία του παρέμβαση με επιστολή στις 16/09/2021, έχει την πληροφόρηση ότι η Τράπεζα επεξεργάζεται τη δυνατότητα αναθεώρησης της πολιτικής αδειών.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον αν θα υπάρξει αποτέλεσμα!

Υπενθύμιση:  Ο ετήσιος προγραμματισμός αδειών πρέπει να περιλαμβάνει και τις μέρες bonus, καθώς θεωρούνται κανονικές μέρες άδειας.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.

            Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος           Η Γεν. Γραμματέας    

 

Θ. Χαραλαμπόπουλος     Μ. Φεστερίδου