Μάρτιος 2021

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το 2020 αναμφίβολα το χαρακτηρίζει μια λέξη που δεν είναι άλλη από τον κορονοϊό και την εξέλιξη του σε πανδημία, με περισσότερα από 2.000.000 θύματα παγκόσμια που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον πλανήτη. Συνέπεια του, η μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από εκείνη της δεκαετίας του 1930. Σημειώθηκαν επιπλέον σημαντικές περιβαλλοντικές καταστροφές με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Αυστραλία και δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και τους τροπικούς κυκλώνες στη βόρεια Αμερική.Στο διεθνές οικονομικοπολιτικό σκηνικό, είχαμε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α. Η δεύτερη λέξη της χρονιάς είναι η τηλεργασία. Αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό, σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα, εισέβαλε δυναμικά στην καθημερινότητα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Στη χώρα μας είχαμε 2 lockdown εξαιτίας του κορονοϊού, πρωτόγνωρα για όλους, που άλλαξαν τη ζωή μας ριζικά τόσο σε εργασιακό (τηλεργασία) όσο και σε προσωπικό επίπεδο (περιορισμοί στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές). Επίσης η κρίση στον Έβρο, οι μεγάλοι σεισμοί που ταρακούνησαν Λέσβο και Σάμο σαν γεγονότα απασχόλησαν την επικαιρότητα.

Συρρικνώθηκε περαιτέρω το Δίκτυο Καταστημάτων της Τράπεζας με το σύνολο των συναδέλφων να εναλλάσσουν το status εργασίας τους μεταξύ εφεδρειών, αδειών ειδικού σκοπού, τηλεργασίας και μειωμένης φυσικής παρουσίας. Επίσης, συνεχίστηκε η μείωση του προσωπικού μέσω του Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου, διευρύνοντας το πλήθος των ήδη υπαρχόντων ελλείψεων σε προσωπικό με την επακόλουθη αύξηση των προβλημάτων στη καθημερινή λειτουργία του Οργανισμού, την μείωση των έμπειρων τραπεζικών στελεχών και τον περιορισμό των ανθρώπινων πόρων για την παροχή ανταγωνιστικών υπηρεσιών στην  πελατείας μας.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

FPS (Αν. 61/09.01 και Επ. 08.01)

Μία από τις μεγαλύτερες διαχρονικά επιτυχίες του Συλλόγου, αν όχι η μεγαλύτερη, ήταν η αποτελεσματική συμβολή του στη διασφάλιση της μετακίνησης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, 500 συναδέλφων του TAG στη DoValue.

Ο Σύλλογος κατά την ενημέρωσή του από τη Διοίκηση, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, για τη συμφωνία της με το αντιπροσωπευτικό σωματείο Union, έθεσε σοβαρούς προβληματισμούς ως προς το είδος της νέας σύμβασης, τη μη κάλυψή της από την Επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε. και την κλαδική της Ο.Τ.Ο.Ε., το χαμηλό ποσό αποζημίωσης των συναδέλφων που θα μετακινούνταν στην DoValue, αλλά και το θέμα των ασφαλισμένων στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που θα μετακινούνταν εκεί.

Οι Διοικήσεις των Eurobank και FPS αναγνωρίζοντας το δίκαιο των προβληματισμών μας, υιοθέτησαν την πρόταση του Συλλόγου για αύξηση του κατώτερου ποσού αποζημίωσης και δεσμεύτηκαν σε εξεύρεση άμεσης λύσης στο πρόβλημα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, όσων επέλεγαν να συνεχίσουν στην FPS αλλά και την επανεξέταση συνολικά των όρων όλου του εγχειρήματος. Η επιπλέον παρέμβαση της Ο.Τ.Ο.Ε. συνέβαλε καθοριστικά στην εξασφάλιση δικαιωμάτων και απολαβών, των υπό μεταφορά εργαζομένων.

 

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ (Επ. 22.1)

Με αφορμή την παύση λειτουργίας του Καταστήματος της Ιστιαίας, ο Σύλλογος έθεσε στη Διοίκηση τα προβλήματα που δημιουργούν μετακινήσεις τελευταίας στιγμής σε άλλες πόλεις, διαταράσσοντας τον οικογενειακό, οικονομικό και κοινωνικό προγραμματισμό των συναδέλφων που αφορούν, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο οποιοσδήποτε εταιρικός μετασχηματισμός θα πρέπει να ωφελεί και τους εργαζόμενους. Εγκαίρως να προηγείται διαβούλευση με τους εκπροσώπους τους, με στόχο την εύρεση κοινώς αποδεκτών λύσεων.

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ROUTERS ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Επ. 04.02)

Ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τις προδιαγραφές ασφαλείας όπως και την αναγκαιότητα τοποθέτησης ασύρματων routers στα κτήρια της Νέας Ιωνίας, κατόπιν ανησυχιών των συναδέλφων.

 

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΡΤΩΝ ΜΜΜ (Επ. 06.02)

Πρότεινε τη χορήγηση καρτών Μ.Μ.Μ. από την Τράπεζα στους συναδέλφους που κάνουν χρήση τους, ως μια έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους στα αποτελέσματά της με αφορμή τη δυνατότητα έκπτωσης που παρέχεται στην επιχείρηση με βάση νέο νομοσχέδιο.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ SARS-CoV-2 (Αν.Νο 68/23.03 κ Επ. 12.03)

Με εκτενή επιστολή μας προς την Τράπεζα, από την αρχή εμφάνισης του SARS-CoV-2, προτείναμε δέσμη μέτρων προστασίας των συναδέλφων, ειδικά στο Δίκτυο, ως τους πλέον εκτεθειμένους στον κίνδυνο, λόγω της άμεσης επαφής τους με πελάτες.

Θίξαμε και μέσω ανακοινώσεων τις σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάστηκαν σε μέσα προστασίας στους χώρους εργασίας και τα αισθήματα ανασφάλειας και εγκατάλειψης που βιώνουν οι συνάδελφοι. (Ανακοίνωση Νο 68).

 

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ (Αν. Νο 67/13.3. Νο 68/23.03, Νο 77/20.07, Νο 79/11.09)

Ήδη από τον Μάρτιο ο Σύλλογος με σχετική ανακοίνωση προς τα μέλη του, επεσήμανε το νομικό πλαίσιο της τηλεργασίας, τις μορφές της, τις υποχρεώσεις της Τράπεζας σε παροχή κατάλληλου εξοπλισμού και αποζημίωσης κάθε κόστους που συνεπάγεται τόσο η χρήση του εξοπλισμού όσο και η ίδια η απομακρυσμένη εργασία, όπως και στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής του εργαζόμενου. Απαίτησε την έκδοση σχετικής οδηγίας.

Από το 2018, ήδη είχαμε αναφερθεί στο «δικαίωμα στην αποσύνδεση» που γίνεται σπουδαιότερο από ποτέ με την εκτεταμένη τηλεργασία λόγω πανδημίας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ (Αν.69/09.04 και Επ. 09.04)

Με επιστολή-παρέμβαση προς τη Τράπεζα και ανακοίνωση, έθιξε το σοβαρό θέμα που προέκυψε με τον προγραμματισμό κανονικών αδειών του έτους εν μέσω πανδημίας, που σε συνδυασμό με τις άδειες ειδικού σκοπού και τις εφεδρείες, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην πλειοψηφία των συναδέλφων, βάζοντας τέλος στις «περίεργες» διαθέσεις και αυθαίρετες ερμηνείες κάθε προϊσταμένου/διευθυντή.

 

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΞΟΔΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ (Αν. 70/27.04 κ 80/16.10 και Επ. 27.04)

Παρενέβη δυναμικά και κυρίως αποτελεσματικά, ενάντια στην απόφαση της Διοίκησης τον περασμένο Απρίλιο να περικόψει οριζόντια παροχές προς τους εργαζόμενους σχετιζόμενες με καύσιμα-έξοδα κίνησης και έξοδα περιποίησης πελατείας. Μέρος αυτών των παροχών επανήλθε τελικά τον Οκτώβριο όπως ενημερώθηκαν έγκυρα τα μέλη μας.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (Αν. 62/17.01, Αν. 71/22.05 και Επ. 22.05)

Το θέμα της αξιολόγησης της απόδοσης απασχόλησε έντονα και αυτή τη χρονιά το σωματείο καθώς τη θεωρεί κορυφαία διαδικασία της Τράπεζας που ως τέτοια καθορίζει το εργασιακό παρόν και μέλλον του κάθε υπαλλήλου. Με επιστολή του μάλιστα προς την Διοίκηση, έθιξε τις στρεβλώσεις και τις αδυναμίες που συνεχίζουν από το παρελθόν να υφίστανται, αλλά και τις κατευθυνόμενες οδηγίες βαθμολόγησης σε βάρος των εργαζομένων. Με την αναλυτική ανακοίνωση Νο 62 προς τα μέλη του, τα κάλεσε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΕΦΚΑ (Εξώδικο 24.06)

Έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στον ΕΦΚΑ με αφορμή την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στις προϋποθέσεις συμμετοχής τέκνων συναδέλφων σε παιδικές κατασκηνώσεις, κάτι που τελικά συνέβαλε αποτελεσματικά στο να αποτραπεί αυτή η ενέργεια.

 

ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ (Αν. 76/07.07 και Επ. 07.07)

Διαμαρτυρήθηκε έντονα, τόσο με επιστολή προς τη Διοίκηση αλλά και με ανακοίνωση προς τους συναδέλφους, για το εξευτελιστικό ποσό ανταπόδοσης των 6 ευρώ ανά ημέρα φυσικής παρουσίας στο Δίκτυο κατά τη διάρκεια του lockdown της άνοιξης, προτείνοντας 20 ευρώ ανά ημέρα καθώς και για τον τρόπο που αυτό ανακοινώθηκε έμμεσα μέσω του αντιπροσωπευτικού σωματείου και όχι με ανακοίνωση της Τράπεζας.

 

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΜΕΛΩΝ

Ο Σύλλογος κάλυψε οικονομικά όλα τα μέλη του που χρειάστηκαν νομική συνδρομή στα πλαίσια άσκησης των εργασιακών τους καθηκόντων.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Διανεμήθηκε σε όλα τα μέλη του Συλλόγου σε έντυπη μορφή (η ηλεκτρονική είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.setee.gr), επίκαιρος εξειδικευμένος ασφαλιστικός οδηγός, την εκπόνηση του οποίου επιμελήθηκαν οι νομικοί μας σύμβουλοι με χρήσιμες πληροφορίες και παραδείγματα, τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική ασφάλιση.

 

ΚΟΥΠΟΝΙΑ

Αιτήθηκε για μια ακόμη φορά, καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα του Συλλόγου, την επαναφορά της χορήγησης των διατακτικών σίτισης (καταργήθηκαν με την Ε.Σ.Σ.Ε. 2012).

 

ΟΤΟΕ

Συνεργάστηκε αποτελεσματικά με την Ο.Τ.Ο.Ε. τόσο στη διαχείριση της μετάβασης των συναδέλφων στη DoValue όσο και σε θέματα που απασχόλησαν τους εργαζόμενους, ενισχύοντας τη δράση της.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η οικονομική ανεξαρτησία και η διαφάνεια είναι απαραίτητα ώστε να μπορεί ένα σωματείο να επιτελέσει το έργο του αποτελεσματικά.

Το σύνολο των αποθεματικών του Συλλόγου στις 31/12/2020 αυξήθηκε στα €  1.041.574,86 παραμένοντας και αυτή τη χρονιά ο μοναδικός Σύλλογος που δημοσιοποιεί τα οικονομικά του αποτελέσματα.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

 

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Η πανδημία δυστυχώς ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα το 2020 μετά τη συμμόρφωση στις κυβερνητικές οδηγίες οι οποίες τις απαγορεύουν ακόμη.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο Σύλλογος, έξω από τη στείρα συνδικαλιστική πρακτική,  με υπεύθυνη στάση και ρεαλιστικές προτάσεις, βρέθηκε δίπλα στα μέλη του, στηρίζοντάς τα στη δύσκολη εργασιακή καθημερινότητα, παρεμβαίνοντας άμεσα με ισχυρό λόγο αλλά κυρίως αποτελεσματικά στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους, παρέχοντας σε κάθε περίπτωση σοβαρή και έγκυρη ενημέρωση αποδεικνύοντας ότι παρότι δεν είναι αντιπροσωπευτικός παραμένει ο μοναδικός που δημιουργεί επιτυχή αποτελέσματα χωρίς να περιορίζεται σε κινήσεις συνδικαλιστικού εντυπωσιασμού.                                      

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.

                         Για το Διοικητικό Συμβούλιο

         Ο Πρόεδρος                                          Η Γεν. Γραμματέας

   Θ. Χαραλαμπόπουλος                                       Μ. Φεστερίδου