Παρασκευή, 14 Μαίου 2021
A+ R A-

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟ 79

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΥΕΛΛΑ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος εθελούσιας εξόδου προσωπικού, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Α΄ εξαμήνου, έκαναν την εμφάνισή τους φήμες, σε υπερβολικό μάλιστα βαθμό που πραγματικά αν αρχίζουμε να τις πιστεύουμε, προσδιορίζουν μια τράπεζα σε αποσύνθεση. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε την υπερβολική σπουδή που δείχνουν ορισμένοι να προειδοποιήσουν τους επιλεγμένους κατ’ αυτούς υποψηφίους με «μαφιόζικες» μεθόδους πειθούς για τις δύσκολες μέρες που έρχονται. Οι «προειδοποιήσεις» αυτές και η  διασπορά φημών για τη δημιουργία εργασιακής αστάθειας  και εκφοβισμού των εργαζομένων ελέγχονται όμως ως παράνομες και καταχρηστικές που επιφέρουν συνέπειες!!! Οι πρόσφατες δράσεις τέτοιου τύπου στα ΙΤ και GLA είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Όσοι λοιπόν βρίσκονται σε παρόμοιες επαγγελματικές αποστολές (sic), κατά παράβαση μάλιστα της «επίσημης» οδηγίας της τράπεζας για τον περιορισμό των επαγγελματικών ταξιδιών, καλά θα κάνουν να προσέχουν τους τρόπους επικοινωνίας τους γιατί εκτίθενται ως άτομα και κινδυνεύουν να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Δεν επιτρέπεται το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου να μετατραπεί σε αναγκαστικό, κλονίζοντας τη ζωή, την υγεία και το μέλλον των εργαζόμενων.

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά ότι, οι εργαζόμενοι που έχουν δυνατότητα συμμετοχής στο  πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, πριν από οποιαδήποτε απόφασή τους για  συμμετοχή τους σε αυτό, πρέπει να εξετάσουν λεπτομερώς και σε βάθος χρόνου, τη δική τους ιδιαίτερη περίπτωση. Να σταθμίσουν το οικονομικό αποτέλεσμα  των προσφερόμενων σε αυτούς επιλογών του προγράμματος, σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές τους δυνατότητες, την οικογενειακή και οικονομική τους κατάσταση, τις επαγγελματικές τους γνώσεις και δεξιότητες, τις δυσκολίες εύρεσης σχετικής εργασίας, την επικράτηση στην αγορά των ευέλικτων  μορφών απασχόλησης,  αλλά και την πανδημία που δεν δίνει αισιόδοξες προοπτικές. 

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Παρότι η τράπεζα ισχυρίζεται ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε καταστήματα, η πραγματικότητα όμως είναι  διαφορετική και αδιάψευστη.  Η παραμονή ενοικιαζόμενων σε αυτά διαψεύδει κάθε τους αντίθετη δήλωση.  Η υποστελέχωση των καταστημάτων επηρεάζει και  την ορθή εφαρμογή  των μέτρων  για την συνέχιση των εργασιών, μιας και δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί ούτε η αναγκαία εφεδρεία. Επίσης, παρουσιάζεται και το εξής παράδοξο  φαινόμενο, οι διάφοροι  ελεγκτές επιδόσεων να είναι περισσότεροι από τους υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατείας. Ο Διευθυντής πλέον οδεύει στο να καταντήσει διακοσμητικό στοιχείο. Πλέον το προσωπικό των καταστημάτων έχει ανάγκη περισσότερων μέτρων προστασίας από την πανδημία στόχων παρά από τον Covid19 !!!

ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ

Κι εδώ τίθεται εύλογα το ερώτημα: Αφού η τράπεζα έχει χρήματα ώστε να διαθέσει αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου γιατί καθυστερεί την καταβολή της αποζημίωσης  της καραντίνας; Γιατί, προκλητικά, καθυστερεί την ανταπόδοση του TAG για τη χρήση του 2019; Καλούμε, για άλλη μια φορά, δημόσια τη Διοίκηση να καταβάλει χωρίς άλλη καθυστέρηση και τις δυο οικονομικές επιβραβεύσεις στους δικαιούχους.

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

Στην ανακοίνωση Αρ. 34/2-9-2020 (σημείωση σελ. 3) ορίζεται εκ νέου ο τρόπος εξάντλησης των υπολοίπων κανονικής άδειας. Αυθαίρετες ερμηνείες ή αναφορές σε παλαιότερες πρακτικές περιττεύουν.

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΞΟΔΑ

Παρότι η τηλεργασία εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση για μακρό  χρονικό διάστημα και σε  μεγάλο μέρος του προσωπικού, η Τράπεζα  δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα τη διαδικασία διάθεσης μηχανογραφικού εξοπλισμού και αποζημίωσης εξόδων που σχετίζονται με αυτή,  με αποτέλεσμα την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων.  Έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει από τη Δ.Α.Δ. να εκδώσει τη σχετική οδηγία αλλά δυστυχώς, έχουν περάσει οι 9 μήνες (σημαδιακό) σε κατάσταση τηλεργασίας και ακόμη να «ακουστούμε».

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Επειδή οι εξελίξεις είναι γρήγορες σας καλούμε να είστε σε διαρκή επικοινωνία με το Σύλλογο, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού κάθε κίνδυνο ενάντια στην εργασία μας και τα δικαιώματά μας.

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.

             Για το Διοικητικό Συμβούλιο

        Ο Πρόεδρος                   Η Γεν. Γραμματέας

Θ. Χαραλαμπόπουλος              Μ. Φεστερίδου

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 1, Τ.Κ. 106 79
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 3614363, 210 3614319 (4 γραμμές)
FAX: 210 3613047, 210 3614270
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 55, Τ.Κ. 54631
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX: 2310243843
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Άμεση Επικοινωνία

E-mail:
Θέμα:
Μήνυμα: