Αθήνα 20 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 77

Η … ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Η αλλαγή στον τρόπο και τον τόπο παροχής της εργασίας έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν. Με την έλευση της covid-19, ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο, έκανε (αναγκαστικά) δυναμική εμφάνιση η τηλεργασία (εξ’ αποστάσεως εργασία) και όπως δείχνουν τα πράγματα θα παραμείνει και μετά την λήξη των κατ’ επειγόντων μέτρων για περιορισμό της διάδοσής της. Με βάση τις δηλώσεις της Διοίκησης, ο μισός πληθυσμός στην τράπεζα μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. Η πλειονότητα όμως όσων εργάζονται από το σπίτι δηλώνει ότι δουλεύει πολύ περισσότερες ώρες από το νόμιμο ωράριο του. Αν λάβουμε υπόψη μας και τις τηλεδιασκέψεις ώρες εκτός ωραρίου ή και σε μη εργάσιμες ημέρες, αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι ο εργαζόμενος σε καθεστώς τηλεργασίας παρανόμως αντιμετωπίζεται από τη Διοίκηση σαν να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για να προσφέρει τις υπηρεσίες του !!!

Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και σε συνέχεια της Νο 67/13-3-2020 ανακοίνωσής μας αλλά και των τελευταίων αναμενόμενων κυβερνητικών ρυθμίσεων, ως προς την τηλεργασία, θέτουμε σε προσοχή των μελών μας τα ακόλουθα:

 

Έχει παρατηρηθεί ότι, μερίδα «τηλεργαζόμενων» επηρεάζεται αρνητικά ψυχολογικά, αδυνατεί να διαχωρίσει την προσωπική του ζωή από την εργασιακή και αισθάνεται ανασφάλεια. Η οργάνωση του χρόνου και  η ιεράρχηση της εργασίας, εντός των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία και των ΣΣΕ πλαισίων, αποτελούν τα κυριότερα εργαλεία σωστής εφαρμογής της τηλεργασίας. Επειδή και μετά την εφαρμογή των ρυθμίσεων που θα  φέρει  η κυβέρνηση – θα δούμε ποιες είναι αυτές - θα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης ώστε να αντιμετωπιστούν ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα του συνδικαλιστικού κινήματος για να τους βελτιώσει και να τους θωρακίσει προστατεύοντας τους εργαζόμενους από λεονταρισμούς των εργοδοτών και των εκπρόσωπων τους.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια από σωματείο του χώρου μας να πάρει «αποξηραμένες δάφνες» δόξας στο θέμα της τηλεργασίας με επιστολή που κατέθεσε στο HR (καθυστερημένα) αναφέροντας τα αυτονόητα και ήδη ισχύοντα, αναπαράγοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα απέχει συστηματικά από τις εργασίες της ΟΤΟΕ για το εν λόγω θέμα. Μάλιστα επιχειρεί να «ενημερώσει προσωπικά» και μέλη άλλων σωματείων για τα αυτονόητα, προσπαθώντας να θυμίσει την παρουσία  του.  Ευτυχώς όμως οι εργαζόμενοι έχουν γνώση και κρίνουν με βάση τις υλοποιημένες δράσεις των σωματείων και  όχι από τις εξαγγελθείσες για λόγους συνδικαλιστικού  marketing.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα της τηλεργασίας θα επανέλθουμε με νεώτερη ανακοίνωση, αν χρειαστεί.

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.

 

                       Για το Διοικητικό Συμβούλιο

      Ο Πρόεδρος                                                     Ο Αν. Γεν. Γραμματέας

 Θ. Χαραλαμπόπουλος                                                    Σ. Σμαΐλης