Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021
A+ R A-

Αθήνα 20 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 77

Η … ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Η αλλαγή στον τρόπο και τον τόπο παροχής της εργασίας έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν. Με την έλευση της covid-19, ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο, έκανε (αναγκαστικά) δυναμική εμφάνιση η τηλεργασία (εξ’ αποστάσεως εργασία) και όπως δείχνουν τα πράγματα θα παραμείνει και μετά την λήξη των κατ’ επειγόντων μέτρων για περιορισμό της διάδοσής της. Με βάση τις δηλώσεις της Διοίκησης, ο μισός πληθυσμός στην τράπεζα μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. Η πλειονότητα όμως όσων εργάζονται από το σπίτι δηλώνει ότι δουλεύει πολύ περισσότερες ώρες από το νόμιμο ωράριο του. Αν λάβουμε υπόψη μας και τις τηλεδιασκέψεις ώρες εκτός ωραρίου ή και σε μη εργάσιμες ημέρες, αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι ο εργαζόμενος σε καθεστώς τηλεργασίας παρανόμως αντιμετωπίζεται από τη Διοίκηση σαν να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για να προσφέρει τις υπηρεσίες του !!!

Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και σε συνέχεια της Νο 67/13-3-2020 ανακοίνωσής μας αλλά και των τελευταίων αναμενόμενων κυβερνητικών ρυθμίσεων, ως προς την τηλεργασία, θέτουμε σε προσοχή των μελών μας τα ακόλουθα:

  • Με την ΚΥΑ οικ. 26308/768/2020 Υπ. Οικονομικών-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων-Υγείας, η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ' αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την παρ. 2 του άρθρου 4 της από 1 1.03.2020 Π.Ν.Π., έχει παραταθεί μέχρι και την 31η Ιουλίου 2020.
  • Εφόσον δεν παραταθεί περαιτέρω το πιο πάνω έκτακτο και προσωρινό μέτρο, μετά τη λήξη της νομοθετικής αυτής επέμβασης, για να παρασχεθεί τέτοια εργασία, στο πλαίσιο ήδη υφιστάμενης συμβάσεως εργασίας, απαιτείται η συμφωνία του εργαζόμενου. Ο εργαζόμενος έχει την ευχέρεια να δεχθεί ή να αρνηθεί την πρόταση του εργοδότη για μετάβαση σε καθεστώς «τηλεργασίας». Σας επισημαίνουμε ότι, τυχόν εθελοντική μετάβαση του εργαζομένου σε καθεστώς τηλεργασίας πρέπει να συνοδεύεται από έγγραφο που θα δηλώνει με σαφήνεια τις υποχρεώσεις και απαιτήσεις και των δύο μερών κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας.
  • Εφόσον, μετά τη λήξη του πιο πάνω έκτακτου μέτρου, επιχειρηθεί μονομερώς από τον Εργοδότη η επιβολή του μέτρου της εξ’ αποστάσεως εργασίας, τούτο είναι ξεκάθαρο ότι θα συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου, με όλες τις νόμιμες κυρώσεις κατά του εργοδότη. 
  • Η δυνατότητα παροχής εξ’ αποστάσεως εργασίας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση μεταβολή του νόμιμου ωραρίου των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος υποχρεούται να εκτελεί τα καθήκοντά του και να παρέχει τις υπηρεσίες του ΜΟΝΟ εντός του καθορισμένου νόμιμου ωραρίου του. Επίσης, οι εκατέρωθεν υποχρεώσεις (εργοδότη και εργαζόμενου) για τις άδειες, την  υπερεργασία και  τις υπερωρίες ισχύει και για την τηλεργασία.
  • O εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να διατηρεί εξοπλισμό για την παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας ούτε καν να διαθέτει την απαιτούμενη σύνδεση του με το διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση ο εργοδότης φέρει το βάρος και κόστος παροχής τέτοιου εξοπλισμού αλλά και της διατήρησής του, ώστε να είναι σε θέση ο εργαζόμενος να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Ο εργοδότης φέρει το κόστος και για οποιαδήποτε άλλη δαπάνη προκαλείται στον εργαζόμενο από την παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας.
  • Η παροχή τέτοιας εξ’ αποστάσεως εργασίας από τον τόπο κατοικίας των εργαζομένων, θα πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό του εργοδότη στα θεμελιώδη Συνταγματικά Δικαιώματά του ασύλου, της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των εργαζόμενων. Τέλος ο εργοδότης οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της σύνδεσης και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που χρησιμοποιούνται.

 

Έχει παρατηρηθεί ότι, μερίδα «τηλεργαζόμενων» επηρεάζεται αρνητικά ψυχολογικά, αδυνατεί να διαχωρίσει την προσωπική του ζωή από την εργασιακή και αισθάνεται ανασφάλεια. Η οργάνωση του χρόνου και  η ιεράρχηση της εργασίας, εντός των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία και των ΣΣΕ πλαισίων, αποτελούν τα κυριότερα εργαλεία σωστής εφαρμογής της τηλεργασίας. Επειδή και μετά την εφαρμογή των ρυθμίσεων που θα  φέρει  η κυβέρνηση – θα δούμε ποιες είναι αυτές - θα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης ώστε να αντιμετωπιστούν ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα του συνδικαλιστικού κινήματος για να τους βελτιώσει και να τους θωρακίσει προστατεύοντας τους εργαζόμενους από λεονταρισμούς των εργοδοτών και των εκπρόσωπων τους.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια από σωματείο του χώρου μας να πάρει «αποξηραμένες δάφνες» δόξας στο θέμα της τηλεργασίας με επιστολή που κατέθεσε στο HR (καθυστερημένα) αναφέροντας τα αυτονόητα και ήδη ισχύοντα, αναπαράγοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα απέχει συστηματικά από τις εργασίες της ΟΤΟΕ για το εν λόγω θέμα. Μάλιστα επιχειρεί να «ενημερώσει προσωπικά» και μέλη άλλων σωματείων για τα αυτονόητα, προσπαθώντας να θυμίσει την παρουσία  του.  Ευτυχώς όμως οι εργαζόμενοι έχουν γνώση και κρίνουν με βάση τις υλοποιημένες δράσεις των σωματείων και  όχι από τις εξαγγελθείσες για λόγους συνδικαλιστικού  marketing.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα της τηλεργασίας θα επανέλθουμε με νεώτερη ανακοίνωση, αν χρειαστεί.

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.

 

                       Για το Διοικητικό Συμβούλιο

      Ο Πρόεδρος                                                     Ο Αν. Γεν. Γραμματέας

 Θ. Χαραλαμπόπουλος                                                    Σ. Σμαΐλης

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 1, Τ.Κ. 106 79
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 3614363, 210 3614319 (4 γραμμές)
FAX: 210 3613047, 210 3614270
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ανοιχτά εώς 18:00 Κάθε Πέμπτη

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 55, Τ.Κ. 54631
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX: 2310243843
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Άμεση Επικοινωνία

E-mail:
Θέμα:
Μήνυμα: