Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020
A+ R A-

Αθήνα 22/5/2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 71

«ΠΟΝΕΜΕΝΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ»

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Η επιστροφή στη νέα καθημερινότητα όπως αυτή διαμορφώθηκε λόγω των μέτρων της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνδυάστηκε με την εσπευσμένη ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης της απόδοσης, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες τελευταίας στιγμής κυρίως λόγω απουσίας προσωπικού με ειδικές άδειες ή ευρισκόμενο σε τηλεργασία. Δυστυχώς κι εφέτος δεν έλειψαν οι έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ αξιολογητών και αξιολογούμενων. Παρατηρήθηκαν και πάλι φαινόμενα καθ΄ υπόδειξης αξιολογήσεων, επαληθεύοντας ότι συνεχίζει να λειτουργεί στο παρασκήνιο το άγνωστο - γνωστό καθεστώς ποσόστωσης ανά κλίμακα/βαθμολογία. Έχουν έλθει σε προσοχή του Συλλόγου καταγγελίες για «οδηγίες» μείωσης αξιολογήσεων τόσο σε συγκεκριμένους Τομείς του Δικτύου όσο και σε Διευθύνσεις Κεντρικών Υπηρεσιών. Ορισμένοι (πλέον γνωστοί και μη εξαιρετέοι) εξακολουθούν να παίζουν με την επαγγελματική εξέλιξη των υφισταμένων τους. Ο Σύλλογος επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος εναντίον των ανωτέρω για το μέλλον.

Υπενθυμίζουμε στα μέλη μας ότι πρέπει να επιμελούνται για την ορθή αξιολόγησή τους, καθώς από αυτήν εξαρτάται η επαγγελματική τους εξέλιξη στην Τράπεζα και οφείλουν να διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο τεκμηριώνοντας επαρκώς, με αποδεικτικά στοιχεία και γεγονότα, την άποψή τους. Επίσης, η αυτοαξιολόγηση πρέπει να καταχωρείται εγκαίρως στο σύστημα από όλους τους αξιολογούμενους, επισημαίνοντας τα υποστηρικτικά - αποδεικτικά στοιχεία που την τεκμηριώνουν.

Είναι προφανές, ότι η αιτιολόγηση της κρίσης των αξιολογητών πρέπει να γίνεται με πληρότητα και σαφήνεια και όχι με αόριστες εκφράσεις (π.χ. ενεργή συμμετοχή, κλπ). Με τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα, το βάρος της αξιολόγησης το σηκώνουν οι Α΄ αξιολογητές, για αυτό πρέπει να αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο, να είναι δίκαιοι στην κρίση τους και να διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να υποστηρίζουν την άποψή τους απέναντι σε  υποδείξεις – αντιρρήσεις των αξιολογούμενων. Επίσης και οι Β΄ αξιολογητές,  με τη μοδάτη δήλωση «συμφωνώ», εκτίθενται. Βέβαια, κρίνονται και οι κριτές, κυρίως από όλους αυτούς που έχουν να παλέψουν με την νέα καθημερινότητα και μοχθούν για να ζήσουν τις οικογένειες τους. Η περίοδος των αξιολογήσεων θα περάσει αλλά το επαγγελματικό αποτύπωμα και η εικόνα των «καθοδηγούμενων αξιολογητών»  θα συνεχίσει να τους συνοδεύει.

Το σύστημα, που βαφτίστηκε «ΑΞΙΟΠΟΙΩ», υποτίθεται ότι θα πρότεινε ενέργειες και δράσεις για την βελτίωση των αξιολογούμενων, θα έδινε στοιχεία με τα οποία θα αποδείκνυε την προσφορά του τόσο στους εργαζόμενους όσο και στη Διοίκηση. Η Δ.Α.Δ. πρέπει επιτέλους, εδώ και τώρα, να δημοσιοποιήσει στοιχεία (στατιστικά, στοιχεία προόδου βελτίωσης των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων, κλπ), των προηγούμενων ετών, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα και επιτέλους να γίνει φανερό αν το «ΑΞΙΟΠΟΙΩ» ήταν απλά ένα  πείραμα που κόστισε σε χρήμα στην Τράπεζα αλλά και σε χρόνο και ψυχολογική πίεση των εργαζομένων ή προσέφερε πραγματικά και στους δύο.

Σας υπενθυμίζουμε ότι όσοι διαφωνούν με την αξιολόγησή τους, έχουν δικαίωμα και πρέπει να προσφεύγουν σε επαναξιολόγηση. Ειδικά όσοι «τερματίζουν» στην κλίμακα του Βελτιώνομαι, η επαναξιολόγηση είναι μονόδρομος. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία αξιολόγησης υπάρχουν στην ανακοίνωσή μας Νο 62/17-1-2020 (www.setee.gr).

Τέλος, ο Σύλλογος κάθε στιγμή, είναι στη διάθεση σας για να σας υποστηρίξει σε όποια απορία ή συμβουλή χρειαστείτε για την αξιολόγησή σας

 

 Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣOY

 

   Για το Διοικητικό Συμβούλιο

         Ο Πρόεδρος                                                               Η Γεν. Γραμματέας

 

 

   Θ. Χαραλαμπόπουλος                                                          Μ. Φεστερίδου

 

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 1, Τ.Κ. 106 79
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 3614363, 210 3614319 (4 γραμμές)
FAX: 210 3613047, 210 3614270
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ανοιχτά εώς 18:00 Κάθε Πέμπτη

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 55, Τ.Κ. 54631
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX: 2310243843
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Άμεση Επικοινωνία

E-mail:
Θέμα:
Μήνυμα: