Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021
A+ R A-

Αθήνα 9/4/2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 69

COVID19 ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΔΕΙΩΝ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Η χώρα βρίσκεται σε γενικευμένη καραντίνα λόγω κορονωϊού και όλοι μας καλούμαστε να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη καθημερινότητα μέσα σε συναισθήματα αβεβαιότητας και φόβου για την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας κατά προτεραιότητα και στη συνέχεια για τις επιπτώσεις στο εργασιακό μας περιβάλλον αλλά και στην γενικότερη οικονομία της χώρας.

Παρότι με την ΠΝΠ/11-3-2020 θεσπίστηκαν ειδικές άδειες για τους εργαζόμενους και η Tράπεζα στην ανακοίνωση Νο 11/17-3-2020 (v.7) ορίζει το πλαίσιο εφαρμογής όλων των τύπων αδειών/απουσίας για την covid19, από καταγγελίες που φτάνουν στο Σύλλογο παρατηρούνται αλλοπρόσαλλα φαινόμενα κατάχρησης ή επιβολής αυτών με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ηλεκτρισμένου κλίματος.

Η άδεια ειδικού σκοπού είναι θεσμοθετημένο δικαίωμα του εργαζόμενου. Ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί να την χορηγήσει, ούτε δύναται  να την αντικαταστήσει με κανονική ή άλλου είδους άδεια.

Η άδεια εφεδρείας ορθώς δημιουργήθηκε, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι για να είναι σύμφωνη με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει οι ημέρες απουσίας να αυξηθούν στις 10 εργάσιμες, ώστε να πληρούνται οι χρονικοί περιορισμοί για την προστασία των εργαζόμενων. Δυστυχώς όμως, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν εφαρμόζεται σε όλα τα καταστήματά μας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι που εκτίθενται πέραν των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.

Ενώ λοιπόν ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που παγκοσμίως έχει ταρακουνήσει τις κοινωνίες και τις οικονομίες, έρχεται η Γ.Δ.Α.Δ. με την ανακοίνωση Νο 6/3-4-2020 να ασχοληθεί με την εξάντληση των ημερών κανονικής αδείας. Δηλαδή, επιλέγει να φορτίσει περισσότερο το κλίμα παρατείνοντας την καταληκτική ημερομηνία προγραμματισμού κανονικών αδειών ως την 10η Απριλίου 2020, συστήνοντας μάλιστα τη χορήγηση κανονικής άδειας 3-5 ημερών την περίοδο των εορτών του Πάσχα!!!

Η αντίδραση του Συλλόγου υπήρξε άμεση, προτείνοντας την παράταση του προγραμματισμού ως τις 15 Μαίου 2020, καθώς είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι υπό τις παρούσες συνθήκες αβεβαιότητας, αδυνατούν να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις και να προγραμματίσουν από τώρα τη λήψη της κανονικής τους άδειας. Σε κάθε περίπτωση η εκ μέρους του εργοδότη επιβολή χρήσης κανονικής αδείας δεν είναι επιτρεπτή. Τώρα μάλιστα, που ζούμε σε  κατάσταση  καθολικής απαγόρευση της  κυκλοφορίας,  η όποια μονομερής δράση της Τράπεζας σε βάρος των εργαζόμενων καθίσταται αυτομάτως καταχρηστική.

Το προσωπικό ειδικά των καταστημάτων, παρότι είναι στη θέση του καθημερινά εκτεθειμένο σε πιθανή μόλυνση, προσφέρει τον καλύτερο εαυτό του συμβάλλοντας στην λειτουργία της οικονομίας της χώρας και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε όλοι μας. Η Διοίκηση σε κάθε περίπτωση πρέπει να φροντίσει για την έξτρα οικονομική ανταμοιβή του, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή του και αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της σε αυτό. Στόχοι και λοιπές δικαιολογίες δεν έχουν θέση τη στιγμή αυτή.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Η επόμενη μέρα σίγουρα δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη και νέα δεδομένα θα επηρεάσουν τις ζωές μας καθώς η εξάρτηση από την ψηφιακή τεχνολογία θα είναι μεγαλύτερη. Όλοι μαζί όμως ενωμένοι με δύναμη και συμπαράσταση στους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση θα καταφέρουμε να βγούμε πιο δυνατοί.

Καλούμε όλα τα μέλη μας να μένουν σε διαρκή επικοινωνία με το Σύλλογο.

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος                                                               Η Γεν. Γραμματέας

 

                Θ. Χαραλαμπόπουλος                                                          Μ. Φεστερίδου

 

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 1, Τ.Κ. 106 79
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 3614363, 210 3614319 (4 γραμμές)
FAX: 210 3613047, 210 3614270
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 55, Τ.Κ. 54631
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX: 2310243843
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Άμεση Επικοινωνία

E-mail:
Θέμα:
Μήνυμα: