Αθήνα, 23 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 68

ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υφήλιος από τον «απρόσκλητο επισκέπτη» είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς εμφανίζονται προβλήματα στη διαχείρισή της υγειονομικής κρίσης, η οποία συμπαρασύρει  τις παγκόσμιες οικονομίες και αλλάζει μόνιμα το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις. 

Η Τράπεζα από την πλευρά της, με μια σειρά ανακοινώσεων προς όλο το προσωπικό, ενημέρωσε για τη ρύθμιση θεμάτων όπως  άδειες ειδικού σκοπού, ευπαθών ομάδων, εφεδρείας, κατάργηση επαγγελματικών συναντήσεων και ταξιδιών, αντισηπτικά στους  χώρους εργασίας και απολυμάνσεις, τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης.

Ενώ τα κυβερνητικά μέτρα γίνονται όλο και αυστηρότερα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται καθημερινά, η ανησυχία των συναδέλφων μεγαλώνει γιατί διαπιστώνονται σημαντικές  ελλείψεις σε μέσα προστασίας όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά που όφειλε να προμηθεύσει έγκαιρα η τράπεζα το προσωπικό (είχαμε ήδη με επιστολή μας προς τη Διοίκηση από την αρχή της εμφάνισης του κορωνοϊού στη χώρα μας ζητήσει δέσμη μέτρων προστασίας) αλλά και σε συμπεριφορές ορισμένων επικεφαλής που δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και αψηφούν να τηρήσουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους υφισταμένους τους.

Ακόμη και σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, φερόμενοι ως βασιλικότεροι του βασιλέως θέτουν εσφαλμένες προτεραιότητες με κίνδυνο της ίδιας της υγείας των συναδέλφων και των οικογενειών τους. Οι ίδιοι είναι άφαντοι (πιθανόν φρόντισαν πρώτοι να «ωφεληθούν» από την τηλεργασία, την άδεια εφεδρείας και τις άδειες ευπαθών ομάδων) αλλά φροντίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους καταγράφοντας επιδόσεις, αποτυγχάνοντας όμως στην πραγματικότητα να διαχειριστούν την τρέχουσα κατάσταση. Η αίσθηση πάντως που επικρατεί στους ανθρώπους ειδικά του δικτύου, ανεξαρτήτου ιεραρχίας, είναι ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους!!!

Ποια είναι η συμβολή τους στην προσπάθεια διακράτησης ρευστότητας; Τι θα γίνει αλήθεια στο τέλος του μήνα όταν θα εμφανιστούν στα καταστήματα μαζί με τους συνταξιούχους οι δικαιούχοι επιδομάτων και θα χρειαστεί προφανώς και επικαιροποίηση στοιχείων; Έχουν εκπονήσει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της αναμενόμενης κατάστασης; Γιατί υπάρχει πίεση χρήσης κανονικής αδείας αντί των προβλεπόμενων από το Υπουργείο και την Γ.Δ.Α.Δ κυρίως σε ορισμένες υπηρεσίες και γιατί δεν εφαρμόζεται σωστά η εφεδρεία; Δεν επιτρέπουμε σε κανένα την καταπάτηση της αξιοπρέπειας, την εκμετάλλευση αλλά και την αδιαφορία απέναντι στους εργαζόμενους.

Ο Σύλλογος είναι εδώ, δίπλα σας να παρεμβαίνει σε τέτοια περιστατικά μόλις έρθουν σε γνώση του. Γι αυτό σας ζητάμε να παραμένετε σε διαρκή επικοινωνία μαζί μας και να μας τα κοινοποιείτε έγκαιρα.


Όποιος συνάδελφος χρειαστεί τη στήριξή μας, τα τηλέφωνα και τα email, του Σωματείου και τα προσωπικά, είναι στη διάθεσή του.

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό που αντιμετωπίζουμε, με σύνεση, προσοχή, συναίσθηση ατομικής ευθύνης και αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας που τον έχουν ανάγκη, υλοποιώντας τα μέτρα ανάσχεσης του κορονωϊού μέχρι να νικήσουμε.


Και θα είμαστε νικητές όλοι μαζί.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
     Ο Πρόεδρος                                                         Η Γεν. Γραμματέας
Θ. Χαραλαμπόπουλος                                                    Μ. Φεστερίδου