Αθήνα, 13 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 67

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι           

               Η τράπεζα στα πλαίσια προστασίας του προσωπικού από τον κορονοϊό και της απρόσκοπτης λειτουργίας της, εφαρμόζει σε ορισμένα τμήματα την τηλεργασία η οποία προβλέπεται από το άρθρο 4 της ΕΓΣΣΕ 2006, β’ προσάρτημα και το άρθρο 5 του Νόμου 3846/2010.

               Η τηλεργασία συνιστά την εργασία εκείνη που παρέχεται για ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα εκτός των εγκαταστάσεων του εργοδότη, με οποιονδήποτε τρόπο, μεταξύ άλλων και με χρήση τεχνολογιών της πληροφορικής.

               Η τηλεργασία κατ’ οίκον συνιστά εξέλιξη της παραδοσιακής κατ’ οίκον εργασίας. Αυτή μπορεί να πάρει τη μορφή  διαρκούς τηλεργασίας ή  εναλλασσόμενης τηλεργασίας, όταν διαμοιράζεται ο χρόνος απασχόλησης εν μέρει στο σπίτι και εν μέρει στις εγκαταστάσεις του εργοδότη. Έχει οικειοθελή χαρακτήρα για τους ενδιαφερόμενους, εργαζόμενο και εργοδότη. Η μετάβαση στην τηλεργασία από μόνη της δεν θίγει το καθεστώς απασχόλησης του τηλεργαζόμενου, μεταβάλλει μόνο τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η εργασία.

            Ο τηλεργαζόμενος καθορίζει την οργάνωση του χρόνου εργασίας του μέσα στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, των συλλογικών συμβάσεων και των κανονισμών των επιχειρήσεων. Ο εργοδότης πρέπει να σέβεται την ιδιωτική ζωή του τηλεργαζόμενου.

               Επίσης στον εργοδότη εναπόκειται η λήψη των κατάλληλων μέτρων, ιδίως σε σχέση με το λογισμικό, για να εξασφαλιστεί η προστασία των δεδομένων που χρησιμοποιούνται και γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από τον τηλεργαζόμενο για επαγγελματικούς λόγους. Ο εργοδότης αναλαμβάνει σε κάθε περίπτωση το κόστος που προκαλείται στον μισθωτό από τη μορφή αυτή εργασίας και ειδικότερα των τηλεπικοινωνιών. Παρέχει στον μισθωτό τεχνική υποστήριξη για την παροχή της εργασίας του και αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις δαπάνες επισκευής των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση της ή να τις αντικαταστήσει σε περίπτωση βλάβης.

                Για το Διοικητικό Συμβούλιο

         Ο Πρόεδρος                   Η Γεν. Γραμματέας

 

Θ. Χαραλαμπόπουλος               Μ. Φεστερίδου