Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2019

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 59

«ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ»

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της και υπάρχουν σε εξέλιξη θέματα που θα μας απασχολήσουν έντονα και την επόμενη. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Τρίτη 12/11/2019 των εκπροσώπων του Συλλόγου μας Θεόδωρου Χαραλαμπόπουλου Προέδρου, Ιωάννη Τσαντίκου Αντιπροέδρου και Μαρίας Φεστερίδου Γενικής Γραμματέως με την Επικεφαλής της Γ.Δ.Α.Δ. Ομίλου – Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή κα Αναστασία Πασχάλη και τον Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων – Υγείας και Ασφάλειας κ. Παναγιώτη Σωτηρόπουλο. 

Τα κύρια θέματα που αναπτύχθηκαν είναι:

ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Οι εκπρόσωποι της Τράπεζας μας ενημέρωσαν ότι, λόγω και της εμπλοκής του SSM μέσω του σχεδίου Ηρακλής, ο εταιρικός μετασχηματισμός μετατίθεται προς το τέλος του Α' τριμήνου του 2020. Το οργανόγραμμα της νέας FPS δημοσιοποιήθηκε και αφορά σε αυτή φάση τα front και second line στελέχη. Τον κορμό της θα αποτελέσουν  οι σημερινοί υπάλληλοι της FPS (550 περίπου) και θα ενισχυθεί με 300 περίπου τραπεζικούς υπαλλήλους κυρίως από το tag καθυστερήσεων. Κατά δήλωση της κας Πασχάλη δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος μετακίνησης με τα κίνητρα αλλά ούτε και έχει γίνει διαβούλευση με κάποιον/ους από τους συλλόγους της τράπεζας. Έχουν όμως λάβει σοβαρά υπόψη ανάλογες εξελίξεις στην τράπεζα Πειραιώς. Όσον αφορά στο προσωπικό της τράπεζας που είναι δανεισμένο στην FPS, θα γίνει ανανέωση των δανειστικών συμβάσεων με τους ίδιους όρους και για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου.

 

ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ - GRADES / ΕΞΕΛΙΞΗ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Η Γ.Δ.Α.Δ. επεξεργάστηκε  παλαιότερη πρότασή μας για αξιολόγηση του προσωπικού που παραμένει στάσιμο σε grade / μισθολογικά ή του έχουν ανατεθεί πρόσθετα καθήκοντα/αρμοδιότητες ή θέση ευθύνης ή διαθέτει grade που δεν συνοδεύεται από τις αντίστοιχες μισθολογικές κλπ  παροχές. Ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα που θα αφορούν στο 15% του προσωπικού. Ο Σύλλογός μας υπενθύμισε ότι στην εποχή των μνημονίων έγιναν οριζόντιες μειώσεις αποδοχών σε όλο το προσωπικό καθώς και ότι  λόγω των συνεχών προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου για να καλυφθούν τα κενά ανατέθηκαν σε πολλούς συναδέλφους πρόσθετα ή ανώτερα καθήκοντα και ευθύνες, συνεπώς είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι το 15%  είναι εξαιρετικά χαμηλό και ότι πάλι σε λίγο καιρό θα μιλάμε ….. «για τις  αδικίες του παρελθόντος». Θεωρούμε ότι η τράπεζα αμέσως πρέπει να προχωρήσει και σε δεύτερη φάση προαγωγών  ώστε να καλυφθούν όλες οι αδικίες. Θυμίζουμε σε «όσους» τυχόν δεν γνωρίζουν, ότι η αναβάθμιση του grade / αμοιβής συνδέεται με την αξιολόγηση ή με τις αρμοδιότητες και ευθύνες που έχουν ανατεθεί στον εργαζόμενο.

 

ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ/ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Για μια ακόμη φορά θέσαμε το επί σειρά ετών ανικανοποίητο αίτημά μας για την επιβράβευση του προσωπικού και με αφορμή την σταθερή κατ’ έτος ανακοίνωση κερδών του ομίλου αλλά και την πρόσφατη προαναγγελία του υπουργού οικονομικών για μείωση φόρων ή αύξηση του αφορολόγητου στις παροχές που χορηγούν στους εργαζόμενους οι εταιρείες (π.χ. διατακτικές σίτισης, δωροεπιταγές, ασφάλιστρα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κλπ), ζητήσαμε την επαναφορά διατακτικών σίτισης στο σύνολο του προσωπικού ως το επίπεδο διευθυντή καταστήματος/υπηρεσίας. Παρότι η Τράπεζα στο παρελθόν είχε απορρίψει το αίτημά μας λόγω υψηλού κόστους, θεωρούμε ότι απαιτείται επαναξιολόγηση λαμβάνοντας υπόψη και τις επικείμενες φορολογικές ελαφρύνσεις. Επιμένουμε στις διατακτικές καθώς αυτές θα αποτελέσουν ένα δείγμα έμπρακτης αναγνώρισης της προσφοράς και συμμετοχής του προσωπικού στα αποτελέσματα και θυμίζουμε ότι οι διατακτικές μετά από διαδοχικές μειώσεις τελικά καταργήθηκαν το 2012 με την ΕΣΣΕ.

ΔΙΚΤΥΟ/ΣΤΟΧΟΙ/ΠΙΕΣΗ/ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ/ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ότι υπάρχει ανισοκατανομή προσωπικού στο Δίκτυο είναι γνωστό. Ότι περιοχές της Αττικής και ορισμένες τουριστικές αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης με αποτέλεσμα την υπέρμετρη, και μη αμειβόμενη, καταπόνηση των εργαζομένων σε όλα τα ιεραρχικά  επίπεδα επίσης πιο γνωστό. Κατά την καλοκαιρινή συνάντηση με την Διοίκηση καταθέσαμε προτάσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν από αυτή και ορισμένες θεωρούνται εφαρμόσιμες υπό προϋποθέσεις. 

Σύμφωνα με τη ΓΔΑΔ, για να στελεχωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό τα καταστήματα που έχουν ελλείψεις  πρέπει να μετακινηθεί κατά μέσον όρο περίπου το 25% του προσωπικού από τις περιοχές που πλεονάζει σε αυτές που καθημερινά στενάζουν. Ήδη εργαζόμενοι από το CFC Αθηνών, μετά από πρόταση του Συλλόγου μας, τοποθετήθηκαν σε καταστήματα για να καλύψουν αυξημένες ανάγκες τους. Παρόλα αυτά, η πίεση που ασκείται από ορισμένα επώνυμα στελέχη για την επίτευξη υπέρμετρων και ανέφικτων  στόχων έχει «ξεφύγει» (από στελέχη που μάλλον  νοιώθουν ανασφάλεια για την εξέλιξή τους) αναδεικνύοντας νέες μορφές, οι οποίες δεν θα γίνουν άλλο ανεκτές. Με την άμεση αντίδραση του Συλλόγου μας και σε συνεργασία με τη  Διεύθυνση Δικτύου απομονώθηκαν και αντιμετωπίστηκαν οι «παραφωνούντες». Στο εξής, αν διαπιστωθεί «παραφωνία», η αντίδραση του Συλλόγου μας θα είναι άμεση και  πλέον μέσω της νομικής οδού. Η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών 1358/2018 σχετικά με την απώλεια της ζωής εργαζόμενου λόγω έντονου άγχους στην εργασία του θα πρέπει να προβληματίσει, τόσο τη διοίκηση όσο και τους «παραφωνούντες». Η δήλωση της κας Πασχάλη ότι αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται άμεσα και να επιβάλλονται κυρώσεις, μας ικανοποιεί μεν, αλλά σε κάθε περίπτωση αναμένουμε και την χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή των δηλώσεών της.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας αποτελεί αναμφισβήτητο πόλο σταθερότητας και αποτελεσματικότητας στον χώρο της Τράπεζας. Οι προτάσεις του είναι ρεαλιστικές και στοχεύουν στο επαγγελματικό όφελος όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα. Οι δε παρεμβάσεις του αποτελεσματικές, όπως πρόσφατα για τους συναδέλφους του τμήματος «Κόμβος - IMPORTS» οι οποίοι παρέμεναν χωρίς αντικείμενο εργασίας για περισσότερο από μήνα λόγω της κατάργησης των capital controls

Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη κάποιων συλλόγων να «φαίνονται στην κορνίζα» (τώρα ξύπνησαν!!!) αλλά δυστυχώς την κρίσιμη στιγμή γίνονται «λαγοί» αποφεύγοντας μάλιστα κάθε συνεργασία που στοχεύει στη διαφύλαξη των συμφερόντων των εργαζομένων (θυμίζουμε υπόθεση «κατάργηση καταμέτρησης το 2018», βλ. ανακοινώσεις ΟΤΟΕ Νο 32 & Νο 33). Διακατέχονται από έπαρση, διαδίδουν μέρος της αλήθειας όπως τους εξυπηρετεί, οδηγούν τους εργαζόμενους σε λάθος μονοπάτια ή συμπεράσματα και προσπαθούν με αλχημείες και τεχνάσματα να οικειοποιηθούν τις προσπάθειές μας, καταλήγοντας σε συνδικαλιστικές αστοχίες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να ελέγχουν και να επαληθεύουν τις πληροφορίες/ειδήσεις που διαδίδονται είτε από φήμες είτε ακόμα και από ανακοινώσεις ώστε τελικά να αξιολογούν το έργο με βάση το αποτέλεσμα και όχι ΜΟΝΟ με τις «εφετζίδικες» παροχές.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας διαχρονικά βρίσκεται δίπλα σας για να στηρίξει την καθημερινότητά σας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην εργασία σας. Καλούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου, να μας ενημερώνουν αμέσως για οτιδήποτε και οποιονδήποτε  απειλεί  τα εργασιακά  τους δικαιώματα.

Η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη των μελών μας είναι δομικά στοιχεία και αποτελούν θεμελιώδεις  λίθους του στιβαρού  οικοδομήματος του Συλλόγου μας.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

               Για το Διοικητικό Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος                                    Η Γεν. Γραμματέας

 

Θ. Χαραλαμπόπουλος                        Μ. Φεστερίδου