Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 36

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό 3ημερου “λουκέτου” σε κατάστημα τράπεζας με βάση το άρθρο 33 του Ν.4488/17 από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας λόγω παραβάσεων των διατάξεων εργατικής νομοθεσίας αλλά και την υποχρεωτική από 1/9/2018 με βάση το άρθρο 36 του ίδιου νόμου ηλεκτρονική καταχώρηση στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη (προϊόν αποκλειστικά του ψηφιακού μετασχηματισμού) κάθε αλλαγής ή τροποποίησης του  χρόνου εργασίας, σας εφιστούμε την προσοχή στα εξής:

  1. Το ωράριο στις Τράπεζες προσδιορίζεται από τις κλαδικές συμβάσεις της Ο.Τ.Ο.Ε και υποστηρίζεται από τη γενικότερη εργατική νομοθεσία.
  1. Σε περίπτωση ανάγκης επιπλέον απασχόλησης (υπερεργασίας ή νόμιμης υπερωρίας), αυτή πρέπει να καταχωρείται από τον εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ακολουθώντας οι αρμόδιοι υπάλληλοι τη νόμιμη διαδικασία όπως περιγράφεται στο σχετικό Υπηρεσιακό Σημείωμα της Τράπεζας 18.08.02.771.1375HR.

Η εύρυθμη λειτουργία της Τράπεζας προϋποθέτει μεταξύ άλλων ότι τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες στα θέματα ωραρίου, η σωστή καταγραφή του επιπλέον χρόνου εργασίας (υπερεργασίας-υπερωρίας) αλλά και η καταβολή της επιπλέον αμοιβής στον εργαζόμενο. Άρα η σωστή οργάνωση και βελτίωση διαδικασιών της καθημερινής δουλειάς αποτελεί μονόδρομο, ώστε να φεύγουν όλοι στην ώρα τους. Οι κυρώσεις ή τα πρόστιμα που επιβάλλονται (υπολογίζονται με αλγόριθμο) είναι ιδιαίτερα αυστηρά πλέον,  γι’ αυτό οι επικεφαλής μονάδων-καταστημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα αυτό.
Οι συνάδελφοι έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα ελέγχου της ορθότητας των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί σχετικά με την εργασία τους, ζητώντας πληροφόρηση από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.

Η Τράπεζα οφείλει να συμμορφώνεται με την εργατική νομοθεσία και να τηρεί τις συμβάσεις εργασίας, που η ίδια υπογράφει.

Σε κάθε περίπτωση μη τήρησης των προβλεπόμενων, θα πρέπει να μας το καταγγέλλετε άμεσα!

 

                                             Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

                                                      Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                     Ο Πρόεδρος                                                               Η Γεν. Γραμματέας

  

                 Θ. Χαραλαμπόπουλος                                                          Μ. Φεστερίδου