Αθήνα 15 Ιουνίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 28

ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρώτο 6μηνο πλησιάζει στο τέλος του και με αυτή την αφορμή, συναντηθήκαμε στις 08/06/2018 με τον κ. Ιάκωβο Γιαννακλή Γενικό Διεθυντή Retail Banking όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους των καταστημάτων, όπως τα εισπράξαμε μέσα από τις περιοδείες μας και την συνεχή επικοινωνία μαζί τους.

     Επιπλέον εμείς καλούμε τους συναδέλφους να εκθέτουν με σαφήνεια τα προβλήματα και τις προτάσεις τους στις διάφορες έρευνες που διενεργούνται κατά διαστήματα, διότι παρατηρήθηκε διάσταση απόψεων στην εκτίμηση που έχει η Τράπεζα για το νέο μοντέλο βάσει απαντήσεων, σε σχέση με αυτή των συναδέλφων οι οποίοι θεωρούν ότι το νέο μοντέλο «χωλαίνει».

        Επικρατεί βομβαρδισμός από καμπάνιες κάθε απίθανου segment, χωρίς να υπάρχει   πραγματική δυνατότητα ενδελεχούς         επεξεργασίας ή έλεγχος ορθότητας των στοιχείων. Η κατάσταση αυτή πρέπει να ελεγχθεί άμεσα.

      Οι ασφυκτικές πιέσεις σε συνδυασμό με ευφάνταστες προτροπές ή και απαράδεκτες συμπεριφορές ορισμένων «επιστατών»     είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες πωλήσεις (η τράπεζα δειγματοληπτικά επικοινωνεί με πελάτες που ήδη                απέκτησαν ειδικά κάποιο τραπεζοασφαλιστικό προϊόν, ώστε να διαπιστώσει αν υπήρξε σωστή ενημέρωση), ανασφάλειες,         χαμηλή αυτοεκτίμηση ενώ οι έννοιες της φιλίας, της συναδελφικότητας, της ομαδικότητας και  της συνεργασίας δοκιμάζονται,   φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ακόμα και ανώτερα στελέχη. Δυστυχώς οι υπερβολές ορισμένων “επιστατών» έχουν     ως αποτέλεσμα την αύξηση των προβλημάτων υγείας και την επιδείνωση των οικογενειακών σχέσεων.

Ενώ όλοι έχουν την ανάγκη να νοιώθουν σημαντικοί, καθημερινά γίνονται αποδέκτες αντίθετων μηνυμάτων. Οι απειλές περί αποχώρησης με εθελούσια, απολύσεις ή «δυσμενείς» μετακινήσεις που έκαναν την εμφάνισή τους - αφορούν μάλλον αυτούς που τις εκστομίζουν - αντιμετωπίζονται ανάλογα, με την προϋπόθεση ότι καταγγέλλονται άμεσα.

          Θυμίζουμε ότι η καταβολή εξόδων κίνησης αποτελεί πρόταση του Συλλόγου μας.

Η «απόσχιση» των συμβούλων σχέσεων πελατών από την κύρια λειτουργία του καταστήματος έχει επιβαρύνει σημαντικά αυτούς της εξυπηρέτησης πελατείας σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εργασίες που απαιτεί ο κύριος ρόλος τους. Χωρίς να έχουν σε αρκετές περιπτώσεις και την κατάλληλη εκπαίδευση, τους ανατέθηκαν επιπλέον εργασίες, ενώ οι απαιτήσεις για την προώθηση προϊόντων είναι επιτακτικές. Το πρόβλημα ειδικά στις τουριστικές περιοχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι έντονο, όπου παρατηρείται και το φαινόμενο ενοικιαζόμενοι μέσω Adecco οι οποίοι εκτελούν χρέη ταμία να έχουν άριστη απόδοση αλλά να απομακρύνονται μετά τη λήξη της  σύμβασης.

Υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια κάλυψης των κενών με την μετακίνηση προσωπικού από τις πλεονασματικές μονάδες ή περιοχές, ενώ ζητήσαμε και την εκ νέου ανανέωση  ορισμένων συμβάσεων που προέρχονται από την Adecco, όπου η κάλυψη δεν επιτευχθεί, ώστε αφενός να λειτουργούν ικανοποιητικά τα καταστήματα και παράλληλα οι συνάδελφοι να λάβουν την άδεια τους.

Προτείναμε να γίνει επαναξιολόγηση και συναδέλφων που υπηρετούν στην CFC ώστε όσοι τελικά επιλεγούν να στελεχώσουν άμεσα καταστήματα που αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού. 

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Το συναδελφικό κλίμα μέσα στην τράπεζα αντικατοπτρίζεται και επικοινωνείται στον πελάτη ενώ η επαγγελματική συνεργασία μαζί του, προϋποθέτει ομαλές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων που τον εξυπηρετούν είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Οι συνάδελφοι στο δίκτυο πραγματικά σηκώνουν πολύ βαρύ φορτίο για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε πολλούς οι αντοχές τους πλέον έχουν φτάσει στα όριά τους.

Ο Σύλλογός μας αποδεδειγμένα με την σοβαρότητα που πάντα τον διακρίνει, καταθέτει προτάσεις και με διεκδικήσεις προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητα όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα.

Τέλος, καλεί ειδικά τα μέλη του να  βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το ΔΣ, και τους συναδέλφους να μην λαμβάνουν υπόψη τους φήμες ή υποσχέσεις κάθε είδους που σκόπιμα κυκλοφορούν και αποπροσανατολίζουν από την σκληρή πραγματικότητα.

 

                               Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

                                   Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                          Ο Πρόεδρος                               Η Γεν. Γραμματέας 

 

                    Θ. Χαραλαμπόπουλος                         Μ. Φεστερίδου