Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
A+ R A-

Αθήνα 8 Σεπτεμβρίου 2017

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 10

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Τη χαλαρότητα των καλοκαιρινών διακοπών διαδέχθηκε το φθινόπωρο το οποίο αναμένεται να έχει αυξημένη κινητικότητα καθώς θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στο δίκτυο καταστημάτων που αποφάσισε η Διοίκηση, προφανώς επιπλέον του συμφωνημένου με την DGCom πλάνου αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η «άτυπη» οικειοθελής αποχώρηση έχει ενταθεί και μεθοδευτεί καλύτερα. Πάντα αποτελεί προσωπική επιλογή του καθενός η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα χωρίς όμως πιέσεις, εξαναγκασμούς ή διλήμματα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα προηγήθηκε το κλείσιμο καταστημάτων και μετακινήσεις προσωπικού στα εναπομείναντα προκειμένου  να καλυφθούν και οι άδειες της καλοκαιρινής περιόδου. Η οριακή λειτουργία των καταστημάτων, πριν τα καλοκαιρινά «λουκέτα», ήταν μέρος ενός γενικότερου σχεδίου, το οποίο όμως έχει δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα ή έχει διογκώσει κάποια προηγούμενα και για άλλη μια φορά το βάρος το σηκώνουν οι εργαζόμενοι και θα υποστούν βέβαια τις συνέπειες.

  • Αξιόλογοι συνάδελφοι, με αναγνωρισμένη εμπειρία και υψηλό γνωστικό επίπεδο δεν κατάφεραν (;) να βρουν για άλλη μια φορά το δρόμο προς την εξέλιξη, παραμένοντας στάσιμοι σε χαμηλά και άνευ παροχών grades. Ακόμα όσοι στάθηκαν πιο «τυχεροί» και έφτασαν σε υψηλότερα grades, πιθανόν να μην απολαμβάνουν τις παροχές που συνήθως τα συνοδεύουν. Είδαν να καταλαμβάνουν τις θέσεις άτομα που δεν είχαν τουλάχιστον τη δέουσα προσφορά στην Τράπεζα. Η απογοήτευση τα χαρακτηρίζει πλέον. Είναι κυρίως αυτοί που «έβαλαν πλάτη» στις δύσκολες στιγμές του τραπεζικού συστήματος.
  • Η πρόσληψη ενοικιαζόμενων για την κάλυψη των αναγκών κυρίως στα ταμεία, είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης εφαρμογής των προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης. Εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό, το οποίο αποδεδειγμένα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν επαρκεί για την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξαντλείται κάθε προσπάθεια κάλυψης των κενών από το υπάρχον προσωπικό, με την παροχή κινήτρων.
  • Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών αντί να διευκολύνει τους εργαζόμενους μειώνοντας τις ώρες εργασίας τουλάχιστον από την επιπλέον απασχόληση ή να βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας προάγοντας και την δημιουργικότητα, εμφανίζεται να τις αυξάνει. Παρατηρείται το φαινόμενο παραμονής επιπλέον του νομίμου ωραρίου εργασίας, χωρίς όμως τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις υπερεργασίας, υπερωριών ή μετακινήσεων, κάτι που δικαιούνται και πρέπει να διεκδικούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα. Δεν είναι σωστό να τις αντισταθμίζουν με τα bonus ανταπόδοσης (όποτε αυτά έρθουν).
  • Οι καθημερινές παροτρύνσεις, είτε προφορικές, είτε μέσω e-mails για την υπερκάλυψη στόχων βομβαρδίζουν ασταμάτητα τους συναδέλφους σε συνδυασμό με την ασφυκτική προσωπική παρακολούθηση, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται και με το πρόσχημα έκτακτων, επιτακτικών, πολύωρων αλλά άνευ ουσίας συναντήσεων τις περισσότερες φορές, καλώντας μάλιστα σε απολογία συναδέλφους που αδυνατούσαν να παραστούν σε αυτές!!! Εδώ το θέμα έχει ξεφύγει τελείως αλλά είναι αισιόδοξο μήνυμα ότι εμφανίζεται αντίδραση. Οι εμπνευστές του φαινομένου βρίσκονται μάλλον σε ένα διαφορετικό σύμπαν, που το δημιουργούν πιθανόν η μισθολογική τους κατάσταση σε συνδυασμό με  την ανασφάλεια για τη θέση την οποία κατέχουν.
  • Πρόβλημα υπάρχει και με την επικάλυψη θέσεων, το οποίο κορυφώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αναζήτηση αντικαταστάτη που δεν έχει γνώση του αντικειμένου στο οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί, ενδεχομένως να δημιουργήσει λειτουργικούς κινδύνους ή ζημιά στη φήμη της Τράπεζας. Αρκετές φορές η σύντομη εκπαίδευση δεν επαρκεί για να καλύψει το κενό στην κατάρτιση. Μια από τις παραμέτρους του νέου μοντέλου θέλει «όλοι να τα κάνουν όλα». Μήπως όμως με την λογική αυτή δεν θα υπάρχει δυνατότητα εξειδίκευσης σε κάποιο αντικείμενο και λόγω επιφανειακής γνώσης θα περάσουμε στην «χρυσή μετριότητα», όπου όμως κάποιοι  θα έχουν προλάβει να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους μην αφήνοντας τη γνώση να «διαρρεύσει» αποφεύγοντας έτσι τον υγιή ανταγωνισμό;
  • Η παγιωμένη τα προηγούμενα χρόνια τακτική για τοποθέτηση σε υψηλές θέσεις ευθύνης αυτών που είχαν πωλησιακές και μόνο επιτυχίες, αποδείχτηκε αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Αδιάφορη ή ανεπαρκής διοίκηση σε αρκετές περιπτώσεις μόνο προβλήματα δημιούργησε και θα συνεχίσει να δημιουργεί εφόσον παραμένουν στην θέση τους άτομα που δεν δίνουν προστιθέμενη αξία, ξεθωριάζοντας και την εικόνα της Τράπεζας. Αδυνατούν χαρακτηριστικά να διαχειριστούν αποδοτικά το προσωπικό που εποπτεύουν, με δυσάρεστα για όλες τις πλευρές αποτελέσματα.
  • Η δημοσιοποίηση του νέου οργανογράμματος είναι απαραίτητη, ώστε να γίνουν διακριτά τα καθήκοντα του καθενός.

Η επίρριψη  προσωπικής ευθύνης στους εργαζόμενους για την εργασιακή τους κατάσταση  αποτελεί λανθασμένη προσέγγιση. Το αίσθημα του ατομικισμού έχει ενταθεί και η έννοια της συναδελφικότητας τείνει να εντοπίζεται πλέον στα ερμηνευτικά λεξικά. Η ηθική και ψυχολογική παρενόχληση που έκανε την εμφάνισή της το τελευταίο διάστημα και συνδέεται με την κακή εφαρμογή του διευθυντικού δικαιώματος, επιδείνωσε περισσότερο την κατάσταση, επηρεάζοντας αρνητικά ακόμα και  προσωπικές ή  οικογενειακές  σχέσεις!!! Η Δ.Α.Δ. οφείλει σε κάθε περίπτωση να δημιουργήσει τις κατάλληλες εσωτερικές διαδικασίες πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, παραμένοντας αποκλειστικά υπεύθυνη για τα θέματα προσωπικού.

Τα παραπάνω αποτελούν ίσως τα κυριότερα προβλήματα που εισπράξαμε μέσα από την επικοινωνία και τις περιοδείες μας σε καταστήματα και τα οποία θέσαμε υπόψη της Διοίκησης.

Όσες καταγγελίες έφτασαν στο Σύλλογο, με καίριες παρεμβάσεις αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το επάγγελμά μας, όπως έχετε αντιληφθεί, βρίσκεται σε συρρίκνωση όπου σε συνδυασμό με την κατάθεση του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά, την είσοδο νέων τεχνολογικών εφαρμογών και  το υπό ανάπτυξη «σκιώδες τραπεζικό σύστημα» μπορούν να το απειλήσουν περισσότερο, παραπέμποντας σε εναλλακτικές μορφές απασχόλησης.

Η προστασία των Σ.Σ.Ε. είναι κεφαλαιώδους σημασίας, στην προσπάθεια κατοχύρωσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Όλα τα μέλη του Συλλόγου καλούνται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επιπλέον να συμμετέχουν στο έργο του, καταγγέλλοντας  τις παρατυπίες που βιώνουν ή αντιλαμβάνονται προκειμένου να παρεμβαίνει ο Σύλλογος αποτελεσματικά, όπου αυτό είναι δυνατό.

   Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Θ. Χαραλαμπόπουλος

Η Γεν. Γραμματέας Μ. Φεστερίδου 

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

 

Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No11

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No10

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No9

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No8

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No7

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No6

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No5

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No4

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No3

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No2

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No1

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 1, Τ.Κ. 106 79
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 3614363, 210 3614319 (4 γραμμές)
FAX: 210 3613047, 210 3614270
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 55, Τ.Κ. 54631
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX: 2310243843
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Άμεση Επικοινωνία

E-mail:
Θέμα:
Μήνυμα: